Modeshows Artez groot succes

Op donderdag 7 en vrijdag 8 juni waren de modeshows van Artez in gebouw KB op Industriepark Kleefse Waard.

Artikel uit De Gelderlander:
Ook dit jaar waren er nominaties voor de Frans Molenaarprijs. Vier van de vijf genomineerden komen uit Arnhem. Charlotte Bik, directeur van ArtEZ Modeacademie, ziet het werk van haar studenten als een bijdrage in de mode van morgen. Er zijn inderdaad maar weinig kledingstukken die je morgen direct naar je werk zult aantrekken. Maar de vraag is of je niet met een andere blik moet kijken. De modeshow van ArtEZ laat zich meer genieten, als je beseft dat je naar kunst kijkt. Heel veelzijdige kunst, gelet op het materiaalgebruik, de kleuren en de architectonische vormen.

In het eerste jaar van ArtEZ moeten de studenten vooral hun modeconventies loslaten en experimenteren. Dan is een thema 'Protest' goed gekozen. Veel kleding van de eerstejaars ziet er militaristisch uit, mosgroen en grijs. Kappen half voor het gezicht, hoge kragen, de mond bedekt, maar ook een prachtige witte mantel met subtiele mouwen. Die paste misschien beter bij de tweedejaars, die het thema 'New Aristocracy' uitdroegen met kroontjes op het hoofd. Zo'n thema leent zich voor rijke stoffen, een mantel, die een Arabische prins niet zou misstaan. In het derde jaar wordt er een gezamenlijke collectie gemaakt, de collectie Arnhem. Het meest opvallend hierin zijn de brede verticale strepen, roze/groen en wit/zwart. De roesjes over de hele lengte van drie lange jurken van twee mannen en een vrouw maken de strakke lijnen fivoler. Mannen in jurken en rokken zijn in de gehele show aanwezig, soms heel feminien en soms verrassend stoer. Onmiskenbaar zo'n blik naar de toekomst. Mannen gaan vast en zeker rokken dragen.

Maar liefs negentien collecties van de jonge modeontwerpers, vers van ArtEZ, passeren de revue. Inge van der Ven onderscheidde zich door een collectie lingerie, heel verfijnd in poedertinten met zwart kant en corsetachtige onderdelen inclusief baleinen, doorzichtige kimono's. De muziek 'Let's fall in love' sluit er mooi bij aan. Gijsje Ribbens laat vogelachtige modellen zien met fladderige bontjes. Niels Tol valt op met mooi leerwerk en lange ruisende rokken met een losse paardenstaart. Alle modellen zijn jong, superslank tot mager, op een na. Renée Bonte koos voor haar collectie 'Good old times' ook een stijlvolle oudere dame. Opvallend is de tegenstelling tussen de rokende mannen met oorbellen in roze matelpakken, geborduurd met parels van Anne Kluytenaar en de stoere urban mannenmode met glitters en een fraaie paarse poffende broek van Luuk Varkevisser.

Je zou willen dat deze kleding al in het straat beeld te zien was. Je zou drie keer omkijken liefst vanuit verschillende perspectieven.

< zürrück