Slimme technologie voor duurzaam wonen

De nieuwste IPKW-er Watch-E heeft de missie de verduurzaming van Nederlandse woningen naar een hoger plan te tillen. Het bedrijf heeft zich inmiddels gepositioneerd als een toonaangevend bedrijf op het gebied van energieprestatiemanagement. Met expertise in het monitoren van energieprestaties in duurzame woningen, biedt Watch-E een integraal pakket van hardware- en softwareoplossingen, waarbij zowel technologieën als bewonersgedrag worden gemonitord en geoptimaliseerd. Zo draagt Watch-E bij aan de energietransitie.

“Ik heb Watch-E opgericht in 2012 om een concrete bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering”, aldus Barbera van der Hoek, algemeen directeur bij Watch-E. Waar ze voorheen vooral aan de beleidsmatige kant van NGO’s werkte, geeft ze nu met Watch-E een praktische invulling aan verduurzaming. Watch-E heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in energieprestatiemanagement.

Barbera van der Hoek, algemeen directeur Watch-E

Nul op de meter
In 2014, toen de eerste nul-op-de-meterwoningen Nul-op-de-meter-woningen werden opgeleverd, ontstond bij Barbera het idee om bewoners inzicht te verschaffen in de energieprestaties van hun geherstructureerde woningen. Deze woningen vereisen monitoring van de energieprestaties, aangezien woningcorporaties bij dergelijke woningen een Energieprestatievergoeding (EPV) aan bewoners kunnen vragen als compensatie voor de energiezuinige aanpassingen. “Het nauwlettend bewaken van energiezuinigheid is hier cruciaal,” aldus Van der Hoek. Tegenwoordig biedt Watch-E een totaalpakket aan hardware- en softwareoplossingen waarmee de energieprestaties van duurzame woningen gemeten kunnen worden. Diverse sensoren stellen het bedrijf in staat zowel de prestaties van de toegepaste technologieën in huis als het gedrag van bewoners te monitoren.

Goede samenwerking met corporaties
Watch-E concentreert zich op het monitoren van sociale huurwoningen en bedient momenteel ruim70 woningcorporaties verspreid over heel Nederland, met meer dan 400 lopende projecten. Van der Hoek legt uit: “Naast het monitoringssysteem bieden we ook begeleiding aan woningcorporaties bij het beheren van gegevens en het communiceren met bewoners.”

Gedrag bepaalt mede succes
Barbera van der Hoek benadrukt: “Naast geavanceerde technologieën is ook het gedrag van bewoners essentieel. Zelfs bij een uiterst duurzame woning kan onvoldoende duurzaam gedrag van de bewoner leiden tot verminderde duurzame prestaties van de woning.” Om bewoners bewust te maken van dit belang levert Watch-E een startpakket met direct toepasbare energiebesparingstips. Bovendien hebben bewoners toegang tot de MijnEnergiebundel app, die inzicht biedt in het gebruik van duurzame technologieën in hun woning.

Kennis delen
Watch-E doet veel kennis op door de data die het energieprestatiemanagementsysteem levert. Hiermee hebben ze recentelijk een succesvolle warmtepompanalyse gemaakt. “Zo kunnen we de professionals heel gericht informatie geven en zorgen we ervoor dat service- en onderhoudsmonteurs wellicht onnodige kilometers en uren maken”, aldus Van der Hoek.  

Toekomst
“Onze inspanningen zijn gericht op het bevorderen van een energieneutrale gebouwde omgeving in Nederland samen met onze klanten”, benadrukt Van der Hoek tot slot. “Dit omvat onder andere de ontwikkeling van geavanceerde meters en de optimalisatie van beschikbare data. Een geavanceerde meter kan bijvoorbeeld signaleren dat bij zonnig weer de warmtepomp geactiveerd moet worden, waardoor ’s avonds een comfortabelere temperatuur in huis wordt behouden zonder extra energieverbruik.” Op deze manier blijft Watch-E zich inzetten voor ontwikkeling, implementatie en kennisdeling om bij te dragen aan het bevorderen van duurzaamheid.

Meer weten over Watch-E? Ga naar de website.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313