Ontwerpen met een missie: Kraft Architecten

IPKW-er KRAFT Architecten won afgelopen oktober de Willem Diehlprijs. Deze tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs wordt uitgereikt aan het beste project op het gebied van restauratie, renovatie, transformatie en herbestemming. Eigenaren Arno Geesink en Joep Koenders zijn trots op deze waardering voor hun werk.

Missie gedreven werken

Als architect streefde Arno Geesink naar meer balans, diepgang en plezier in het werk. Dit bracht hem op het idee zijn eigen bedrijf te starten. Twee jaar later breidde KRAFT Architecten uit en werd studievriend Joep Koenders mede-eigenaar. De heren hebben met elkaar gemeen dat ze willen bijdragen aan een betere wereld. “Wij voelen ons heel erg verbonden met maatschappelijke opgaven, waaronder de energietransitie en verduurzaming. Juist in de sector waarin wij werken gaat dat nog niet snel genoeg. Daar willen wij graag verandering in brengen”, aldus Arno Geesink.

Joep Koenders (l) en Arno Geesink (r)


Creatieve invalshoek vooraan in proces
“Eigenlijk zijn wij creatieve consultants”, duidt Joep Koenders. “We proberen met de opdrachtgever zo ver en breed mogelijk te denken en zo de vraag zo scherp mogelijk te stellen”. Waar de architecten voorheen vaak achteraan in het proces betrokken werden, zijn zij tegenwoordig steeds vaker vooraan in het proces al betrokken. “Neem bijvoorbeeld de vraag van Allego om een overkapping voor hun laadlocaties te ontwerpen. Doordat we vooraan in het proces betrokken waren, konden wij veel beter kijken naar de brede context waarin de stations geplaatst gaan worden. Door goed onderzoek te doen, konden we de latente behoeftes maar ook kansen voor de opdrachtgever in kaart brengen. Het laadstation draagt zo op meerdere vlakken bij aan de kwaliteit van de leefomgeving”, aldus Arno Geesink. “Zo proberen we eventuele weerstand van bijvoorbeeld omwonenden en belanghebbenden weg te nemen voordat deze zich voordoet en zorgen dat het uiteindelijke ontwerp juist omarmd wordt”, vult Joep aan.

Samenwerken aan duurzame innovaties

De samenwerking met andere bedrijven op Industriepark Kleefse Waard biedt KRAFT Architecten waardevolle inzichten op het gebied van energie, waterstof en duurzaamheid. “Door gevestigd te zijn op IPKW en betrokken te zijn bij activiteiten van bijvoorbeeld Connectr kunnen we ons beter verplaatsen in de behoeften van de aangesloten innovatieve bedrijven. Door al contact te leggen tijdens events op het park, komen we met elkaar in gesprek en weten potentiële opdrachtgevers ons steeds vaker al in een vroegtijdig stadium van hun vraagstuk te bereiken”, aldus Koenders.

HE Ontwerpstudio’s
KRAFT architecten is op IPKW onderdeel van HE Ontwerpstudio’s. “Hier is een groep jonge Arnhemse creatieve ondernemers gevestigd die allemaal binnen hun eigen discipline aan de weg aan het timmeren zijn. Naast ons architectenbureau zijn er ontwerpers gevestigd die zich richten op productontwerp, grafische vormgeving, multimedia design en mode. Doordat we nauw contact hebben met elkaar leidt dit ook tot gezamenlijke projecten en cross-overs, waardoor wij ook andere invalshoeken op ontwerpen en maken leren kennen en waarderen”, aldus Geesink. “Voor ons biedt al dit een ontzettend inspirerende omgeving die ons uitdaagt onze creativiteit maximaal in te zetten voor onze opdrachtgevers waarbij we de maakbaarheid niet zien als beperking, maar juist als essentieel aspect van onze ontwerpen”, vult Koenders aan.

Willem Diehlprijs 2023
Dat de aanpak en creativiteit van KRAFT architecten gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de toekenning van de Willem Diehlprijs voor hun project KKN7. In dit project zijn voormalige Duitse kazernegebouwen op de rand van de Veluwe getransformeerd tot atelierwoningen. “Het resultaat is een heel inspirerende bewerking van het oorspronkelijke gebouw”, stelt de jury. “De jury heeft veel waardering voor de architecten die dit met veel liefde en vernuft hebben vormgegeven, maar bovenal vanuit fascinatie geprobeerd hebben grip te krijgen op de geschiedenis.”

Meer weten over Kraft Architecten en hun onderscheidende aanpak? Ga naar www.kraftarchitecten.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313