Save Plastics: wereldwijde missie voor leefbare wereld

In 2023 is De Groene Plastic Fabriek van Save Plastics gestart op Industriepark Kleefse Waard. Sinds oktober is de productie in volle gang en zijn de eerste projecten opgeleverd. Mede-eigenaar Marlous de Bordes vertelt over haar drive en de nationale, maar ook internationale samenwerkingen van Save Plastics.

Van grondstof tot eindproduct
De Groene Plastic Fabriek laat zien hoe je decentraal van huishoudelijk plastic afval, de grondstof, een volwaardig plastic eindproduct maakt voor de buitenruimte. Lokaal moeilijk recyclebaar plastic wordt in de fabriek omgesmolten tot een hoogwaardig eindproduct. Dat doet Save Plastics met de zogenaamde IEM technologie. Die techniek zorgt ervoor dat alles wat Save Plastics produceert nog wel zo’n 40 jaar meekan. Maar daarnaast kunnen dezelfde producten na die 40 jaar in de versnipperaar van De Groene Plastic fabriek om vervolgens weer om te smelten en tot eindproduct vervaardigd te worden. En dit kan wel tot tien keer. Dat Save Plastics eerder al tot circular hero verkozen is, vinden wij niet meer dan terecht.

Lokale duurzame samenwerking
De Groene Plastic Fabriek heeft sinds haar verhuizing naar Arnhem al behoorlijk wat nieuwe samenwerkingen opgezet. Marlous de Bordes: “We hebben inmiddels een mooie samenwerking met Rataplan. Dat is een grote kringloopwinkel in Arnhem. Zij leveren ons de plasticzakken waar mensen hun goederen in aanleveren.” In De Groene Plastic Fabriek worden er korrels van gemaakt, vervolgens klei en uiteindelijk weer nieuwe producten, zoals de verticale plantenwanden of onderdelen voor de woningbouw. “Ook werken we samen met Vloww. Een fantastisch bedrijf wat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt op de werkvloer. De operator die de machines in de Groene Plastic Fabriek bedient is ook van hen afkomstig evenals een aantal andere medewerkers bij ons in dienst. Een prachtige samenwerking als je mij vraagt”, vervolgt Marlous haar verhaal.
Save Plastics is door deze samenwerking ingeschaald in PSO trede 3 en valt hiermee in de categorie meest sociale bedrijven van Nederland. “Dit is dan weer gunstig voor onze klanten die in één keer aan hun SROI verplichting kunnen voldoen, als ze bij ons sociaal en duurzaam inkopen. Een win-win-win dus!”

Marlous de Bordes, mede-eigenaar Save Plastics

Nationaal actief
Ook is Save Plastic nationaal actief. Zo hebben zij in 2023 met Natuurmomenten een ‘microplastic vrij’ project met hen gedaan. Marlous: “In totaal hebben we bijna 5000 projecten en samenwerkingen op de teller staan. Ieder project is bijzonder voor ons, omdat we altijd een positieve bijdrage leveren aan de natuur of de mensen.”

Internationaal betrokken
Met Save Living, de stichting van Marlous, is Save Plastics ook internationaal betrokken. Save Living start projecten in het buitenland op om enerzijds plastic afval te reduceren, maar juist ook om op sociaal vlak duurzame impact te hebben. Inmiddels is Save Living al in vijftien landen over de hele wereld in gesprek over projecten. Concreet betekent dit dat bij een project een Groene Plastic Fabriek wordt opgebouwd, samen met de lokale bevolking. Daarnaast worden lespakketten voor scholen samengesteld. “Met zo’n lespakket wordt in een week tijd aan leerlingen van zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs lesgegeven over het belang van plastic opruimen tot het maken van een nieuw product. Hierin werken we samen met het lokale team van leerkrachten. We doen dit drie jaar op rij om het goed in het lesprogramma van de scholen te implementeren.” Maar er is ook een train-de-trainer-programma. Mensen die in een Groene Plastic Fabriek in het buitenland gaan werken, komen eerst naar IPKW om hier te worden opgeleid, zodat zij in hun thuisland de Groene Plastic Fabriek kunnen runnen.

Op dit moment is Save Living met vijftien landen over de hele wereld in gesprek over unieke projecten. In Kenia, Peru en op de Molukken en Bonaire vinden al projecten plaats. “We hebben van het project in India zojuist de definitieve goedkeuring ontvangen. Voor mij is dit een heel bijzonder project omdat het op sociaal, economisch en duurzaam gebied veel impact maakt. Er zijn lespakketten en sociale programma’s uitgerold voor tien vissersdorpen langs de Oostkust van India. Het sociale programma ‘become a hero’, zorgt ervoor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een vooraanstaande positie krijgen in hun dorp. Daarnaast leveren we ook een werkvoorziening en een train-de-trainer-programma voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn we in India echt van betekenis!”

India, huishoudelijk plastic afval


Leefbare wereld als toekomstdroom
Marlous haar droom is om nog veel meer samenwerkingen wereldwijd te mogen opzetten. “Het exploiteren van de Groene Plastic Fabriek in combinatie met de sociale en awareness projecten is een gouden combinatie. Het is hard werken voor relatief weinig geld. Maar de glimlach op de gezichten van de kinderen en hun ouders, als we samen met hen weer een project hebben afgerond, is het voor ons meer dan waard! We voelen ons heel dankbaar dat we in binnen- en buitenland een bijdrage mogen leveren aan een leefbare wereld.”

Dit was het laatste artikel in een drieluik over De Groene Plastic Fabriek en Save Plastics. De eerdere twee artikelen vind je hier:

Deel 1: https://www.ipkw.nl/nieuws/groene-plastic-fabriek-komt-naar-ipkw/

Deel 2: https://www.ipkw.nl/nieuws/groene-plastic-fabriek-opgebouwd-op-ipkw/

Meer weten? Ga naar saveplastics.nl of saveliving.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313