Groene Plastic Fabriek opgebouwd op IPKW

In 2021 begon Stefan Schoegje bij Save Plastics. Hij was op zoek naar een baan waarmee je impact kan maken. Toen hij destijds de krant opensloeg en las dat er een Groene Plastic Fabriek ontwikkeld zou worden in Almere, trok hij de stoute schoenen aan en solliciteerde meteen.

Pilot in Almere
Het enthousiasme kwam gelukkig van twee kanten en in 2021 startte Stefan bij de opbouw van De Groene Plastic Fabriek. “De belangrijkste missie van Save Plastics is dat we het huishoudelijk plastic afval willen verminderen, maar ook de verbranding ervan. Echt impact maken dus. Door een Europese subsidie kon de eerste Groene Plastic Fabriek ontwikkeld en gebouwd worden in Almere” geeft Schoegje, inmiddels operationeel manager van de Groene Plastic Fabriek, aan. “Nu twee jaar later is het project afgerond en hebben we nieuwe doelen gesteld”, vervolgt hij zijn verhaal.

Optimalisatie proces op innovatieve locatie
Save Plastics wil de productie in de Groene Plastic Fabriek nog verder optimaliseren. “We willen nog betere producten gaan leveren. Die optimalisatieslag doen we het liefst dichtbij het hoofdkantoor in Arnhem”, aldus Schoegje. Een logische keus. “Hier op Industriepark Kleefse Waard vindt zoveel innovatie plaats en heeft Save Plastics een breed netwerk. Circulaire economie is hier ook helemaal ‘hot’ en daar staan wij als circulair hero 2022 graag middenin.”

Fabriek verhuizen
Een fabriek verplaatsen lijkt heel wat voeten in de aarde te hebben. Hoe werkt dat eigenlijk? “De machines hebben we letterlijk opgepakt en vervoerd naar Arnhem”, vervolgt Schoegje zijn verhaal. “Hier wordt alles vervolgens weer opgebouwd. Daarnaast willen we het proces efficiënter laten verlopen. We blijven tweaken, zodat de producten mooier, voordeliger en milieuvriendelijker worden. Dit geldt voor zowel de producten voor de woningbouw, zoals de panelen als voor de waterbouw, zoals oeverbeschoeiing.” Voordat de fabriek verhuisde werden er natuurlijk wel voorbereidingen getroffen op Industriepark Kleefse Waard.
Kevin Rijke, directeur Industriepark Kleefse Waard: “Naast dat we de Groene Plastic Fabriek voorzien van de basisbehoefte aan ruimte om te produceren doen we meer. Industriepark Kleefse Waard is ook de plek waar de Groene Plastic Fabriek in een duurzame omgeving kan laten zien hoe hun product werkt. Bestaande voorbeelden hiervan zijn onder ander ons buitenmeubilair, maar ook het fantastische Dock Office en over een aantal maanden het boshuis dat volledig is gemaakt van recycled plastic.” En als de Groene Plastic Fabriek verder doorgroeit en de huidige ruimte mogelijk te klein wordt, dan is dat volgens Kevin Rijke geen probleem: “De kracht van ons industriepark is dat we met onze huurders meeschalen. Er is dus altijd een passende oplossing.”

Proces in beeld
De huidige fabriek werkt nog heel manueel, met relatief weinig automatisering. “En dat is precies waar we nog heel wat mee kunnen winnen. De andere kant is dat je juist nu goed aan klanten kunt laten zien hoe het proces verloopt”, aldus Schoegje. Dit proces verloopt in drie stappen. “Eerst wordt het afval verzameld. Veel plastic huishoudelijk afval wordt bij Save Plastics afgeleverd door derden. De tweede stap is het maken van korrels, we noemen dat agglomereren. We hebben als het ware een grote kookpot met messen. Het afval wordt daarin gesneden en verkleind. Daar treedt frictie bij op en die frictie zorgt voor warmte, zodat het plastic gaat krimpen. Zo ontstaan er kleine deeltjes en die hechten door de krimp aan elkaar, zodat een korrel ontstaat. En die korrel heeft gewicht. Dat is ook nodig voor de producten. Tot slot de derde stap, dat is extrusie. We voegen aan de korrels een UV stabilisator toe of een brandvertrager. De korrels worden vervolgens verwarmd tot een hete klei. En die klei kun je persen in onze matrijzen (mal), zodat hieruit de producten ontstaan. En dit proces kunnen we wel tot tien keer toe herhalen, op en top circulair dus!”

Bijdrage aan maatschappelijke problemen
Per jaar wordt ongeveer 150.000 kilo plastic huishoudelijk afval in de Groene Plastic Fabriek verwerkt voor allerlei producten in de buitenruimte. “Zo leveren oplossingen voor twee maatschappelijke problemen. Enerzijds bieden we een oplossing voor het plastic afval door het om te smelten en te gebruiken als grondstof. Anderzijds wordt die grondstof gebruikt voor het maken van plastic panelen voor woningen, zodat we op die manier bijdragen aan het woningtekort. Dubbel impact maken dus!”, besluit Schoegje zijn verhaal.

Meer weten over Save Plastics en de Groene Plastic Fabriek? Ga naar saveplastics.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313