Groene Plastic Fabriek komt naar IPKW

De Groene Plastic Fabriek van Save Plastics komt deze maand naar Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Het familiebedrijf begon een aantal jaar geleden met een succesvolle pilot om zelf plastic huishoudelijk afval te verwerken tot eindproducten voor de buitenruimte. De fabriek wordt nu verplaatst van Almere naar Arnhem.

Hoe het begon
Zo’n vijfendertig jaar geleden begon de vader van Bram Peters in de Achterhoek het bedrijf Save Plastics. Zes jaar geleden verhuisde het bedrijf naar IPKW. Het bedrijf is eigenaar van matrijzen (mallen), waarmee producten van plastic huishoudelijk afval voor de buitenruimte wordt gemaakt. “Die vormen zijn door ons ontwikkeld en ontworpen. Vervolgens worden er in Duitsland door grote recyclebedrijven producten van gemaakt”, aldus Peters. “Je kunt bij ons lantaarnpalen, steigerplanken of bijvoorbeeld bankjes laten maken. Ze worden vervolgens vanuit Duitsland naar ons vervoerd en hier in Arnhem worden ze op lengte gemaakt en opgeslagen”, vervolgt hij zijn verhaal.

Regionaal recyclen
Bram: “Onze belangrijkste missie is dat we het huishoudelijk plastic afval willen verminderen, maar ook de verbranding ervan. En dat willen we zoveel mogelijk regionaal gaan doen. We kregen de kans om met een Europese subsidie onze eerste Groene Plastic Fabriek te ontwikkelen en bouwen in Almere, zodat we lokaal producten kunnen produceren”. In 2021 startte de pilot in Almere. Daar heeft de fabriek twee jaar succesvol gedraaid. “In totaal hebben we in Almere 300 ton plastic huishoudelijk afval gered van de verbranding, waardoor de CO2 uitstoot werd beperkt. We zijn de gemeente Almere ook erkentelijk voor de mogelijkheden die we daar hebben gekregen, maar nu het Europees project is afgerond verplaatsen we onze fabriek naar IPKW, waar ook al onze assemblage en hoofdkantoor aanwezig is”, aldus Peters.

Duurzaam ondernemen op IPKW
De Groene Plastic Fabriek is een waardevolle toevoeging voor IPKW, volgens Kevin Rijke, de directeur van IPKW. Hij benadrukt dat de fabriek bijzonder goed past op het park: “De Groene Plastic Fabriek gaat over het waarderen van grondstoffen en het streven naar alternatieven. Als maatschappij zien we afval nog veel te weinig als waardevolle grondstof. Save Plastics wil met hun fabriek laten zien dat het anders kan. En dat is ook precies wat wij bij IPKW willen. Daarom creëren we de juiste randvoorwaarden op het park. Duurzame oplossingen staan centraal en bedrijven en samenwerkingen die werkelijk het verschil maken worden met open armen ontvangen.” De samenwerking verloopt voor zowel Save Plastics als IPKW heel positief. Peters: “IPKW is een duurzaam en zeer coöperatief bedrijventerrein. Ze zien potentie in onze ambities. We willen echt samen kansen benutten.” Kevin Rijke: “Save Plastics en IPKW delen niet alleen economische waarden. Daarom begrijpen we elkaar en verloopt de samenwerking zeer prettig.”

Van grondstof tot eindproduct, en nog 10 keer!
De Groene Plastic Fabriek laat zien hoe je decentraal van plastic huishoudelijk afval, de grondstof, een volwaardig plastic eindproduct maakt voor de buitenruimte. “Met de plastic fabriek willen we bewustwording creëren. We willen het probleem van plastic huishoudelijk afval onder de aandacht brengen. Wist je dat er in Nederland alleen al een miljard kilo per jaar aan plastic afval is?! Daarnaast willen we laten zien met welke technologie we dat doen en welke investering daar voor nodig is”, aldus Peters.
De Groene Plastic Fabriek laat zien dat lokaal moeilijk recyclebaar plastic om te smelten is tot een hoogwaardig eindproduct. Dat doet Save Plastics met de zogenaamde IEM technologie. “Die techniek zorgt ervoor dat alles wat we produceren wel zo’n 40 jaar meekan. Maar daarnaast kunnen dezelfde producten na die 40 jaar in de versnipperaar om vervolgens weer om te smelten en tot eindproduct vervaardigd te worden. En dit kan wel tot tien keer!”, deelt Peters enthousiast.

Mogelijkheden regio Arnhem
Peters heeft wel een idee wat de impact van de fabriek kan zijn voor de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. “Stel de gemeente besluit dat 10% van het huishoudelijk afval per persoon gebruikt wordt door de Groene Plastic Fabriek, dan red je bijna 2 kg plastic afval per persoon per jaar en kun je prachtige producten creëren voor wonen, buitenleven en de openbare buitenruimte. Zo komen er bijvoorbeeld mooie duurzame bruggen, lantaarnpalen of bankjes in de openbare ruimte terug. Bovendien heb je veel minder hout nodig. Echt een win-win situatie dus”, aldus Peters. “Maar dat betekent wel dat de afdeling inkoop en circulair binnen gemeentes beter moeten gaan samenwerken, daar ligt de uitdaging”, besluit Peters.

Meer weten over Save Plastics en de Groene Plastic Fabriek? Ga naar saveplastics.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313