Een circulaire oplossing voor verduurzaming industriële warmte

In de zomer van 2022 begon RIFT met het testen van hun baanbrekende Iron Fuel Technology™ (ijzerbrandstoftechnologie). Deze tests markeerden een keerpunt in de zoektocht naar duurzame energieoplossingen. De eerste set-up werd op het Energy Demo Field (Shared Facility Connectr), dat Industriepark Kleefse Waard faciliteert, in gebruik genomen. Daarna volgde een wereldwijde primeur met het verwarmen van 500 huishoudens zonder de uitstoot van CO²! Inmiddels zijn er weer stappen gemaakt met de verdere ontwikkeling.

Mark Verhagen, CEO van RIFT, blikt terug op de eerste stappen van het bedrijf. “Medio 2022 zijn we begonnen met de eerste tests, die uniek waren in hun soort,” zegt Verhagen. “We hebben een Iron Fuel Production set-up geïnstalleerd op het Energy Demo Field op IPKW, en de eerste Iron Fuel Boiler installatie van 1MW werd aangesloten op het warmtenet van Ennatuurlijk in Helmond. Het was een mijlpaal om 500 huishoudens te kunnen verwarmen zonder enige CO²-uitstoot.”

De Iron Fuel Technology™ biedt een veelbelovende oplossing voor de verduurzaming van industriële warmte. “De gezamenlijke industriële warmte draagt momenteel 20% bij aan de wereldwijde CO²-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen,” legt Verhagen uit. “De Iron Fuel Technology™ biedt de oplossing om industriële warmte CO²-vrij te maken, zonder afhankelijk te zijn van elektrificatie of waterstof, waar vaak geen infrastructuur voorhanden is.”

Het concept achter de Iron Fuel Technology™ is eenvoudig maar effectief. “We laten ijzer in een gecontroleerde omgeving roesten en ontroesten, wat enorme hoeveelheden energie genereert zonder CO²-uitstoot,” legt Verhagen uit. “Een prachtige circulaire toevoeging aan het gehele proces.”

RIFT blijft niet stilstaan in hun streven naar innovatie. Verhagen geeft een update over de technologische ontwikkelingen: “Eind maart 2024 starten we met de commissioning (controle) van de Industrial Pilot op IPKW, een cruciale stap in de ontwikkeling van onze technologie. In Helmond zijn we bezig met de bouw van onze Iron Fuel Boiler, die naar verwachting in mei operationeel zal zijn. We kunnen dan starten met de volgende fase van testen.”

De samenwerking met Industriepark Kleefse Waard is voor RIFT heel belangrijk. “IPKW biedt niet alleen de ruimte om onze technologie te demonstreren, maar heeft ook een waardevol netwerk van gelijkgestemde partners,” zegt Verhagen. “We voelen ons hier thuis en kijken uit naar verdere samenwerkingen die onze gezamenlijke doelen ondersteunen.”

Meer lezen over RIFT, hun bijdrage aan de energietransitie en hun circulaire technologie? Ga naar RIFT schrijft geschiedenis met ijzerbrandstoftechnologie – IPKW

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313