Pioniers in circulair rubber boren Europese markt aan

In 2022 zette het Canadese bedrijf Tyromer zijn eerste Europese stap door een demonstratiefabriek te openen op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. De missie was duidelijk: een nieuwe markt voor circulair rubber aanboren door oude autobanden om te zetten in hoogwaardige nieuwe exemplaren. Sinds de oprichting heeft Tyromer Europe een reeks mijlpalen bereikt en ambitieuze toekomstplannen gesmeed.

Directeur Jos van Son was al betrokken bij het Canadese moederbedrijf, toen hij anderhalf jaar geleden de opening van de eerste Europese vestiging begeleidde. “Met deze demonstratiefabriek willen we een nieuwe markt aanboren. We zijn echte pionier met een paar grote klanten die geloven in ons product en ons proces”, aldus van Son. “Als het product echt aanslaat, is de capaciteit van Arnhem veel te klein,” benadrukt Van Son. “Ons hoofddoel is daarom ook om het productieproces bij expertbedrijven in licentie neer te zetten. In Arnhem blijven we innoveren: verbeteren van het proces en de kwaliteit van het product staat hier voorop”.

De samenwerking met vooraanstaande bedrijven en instellingen is een belangrijk aspect van de groei van Tyromer. “De officiële erkenning van twee wereldklasse bedrijven in de bandenwereld, Continental en Vredenstein, is een enorme mijlpaal voor ons,” merkt Van Son op. “Verder hebben we meegewerkt aan een nieuwe fabriek voor een grote klant in Canada. Maar onze focus ligt nu op het binnenhalen van projecten in Europa. Daarover kan ik binnenkort hopelijk meer nieuws aankondigen”.

Natuurlijk zijn er uitdagingen te overwinnen. “De grootste uitdaging is om de wereld te overtuigen van de mogelijkheden van circulair rubber,” erkent Van Son. “Dit vergt een radicale verschuiving in denken binnen een traditionele markt.”

Tyromer kijkt desondanks vol vertrouwen naar de toekomst. “We streven ernaar om de capaciteit in Arnhem op een niveau te brengen dat meer dan kostendekkend is,” legt Van Son uit. “Daarnaast richten we onze blik op het verwerken van rubber uit andere toepassingen, zoals afdichtingsrubber. De belangrijkste uitdaging blijft echter productieprocessen bij expertbedrijven neer te zetten.”

Tyromer blijft een pionier op het gebied van circulair rubber en streeft naar voortdurende innovatie en groei. De samenwerking met Industriepark Kleefse Waard is daarbij van onschatbare waarde. “IPKW biedt ons ruimte om onze missie te realiseren!”, aldus van Son. “Ik ben er trots op dat we hier zitten én ik ben ook trots op de mooie initiatieven om ons heen. En af en toe helpen we elkaar. Er is veel onderling respect en ook begrip dat het soms ook nog wel een worsteling kan zijn om verder te komen. Samen vormen we een krachtige community op weg naar een duurzamere toekomst”.

Eerdere artikelen over Tyromer:
Canadese proeffabriek Tyromer strijkt neer op IPKW – IPKW
Maak kennis met Tyromer, testfabriek voor rubberrecycling – IPKW
Officiële opening Tyromer op IPKW – IPKW

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313