‘parel van de regio’ Elestor gaat op IPKW werken aan batterijcluster

De Arnhemse startup Elestor verhuist naar Industriepark Kleefse Waard. Elestor ontwikkelt een baanbrekend batterijsysteem dat elektriciteit opslaat tegen een fractie van de kosten van traditionele batterijen. Met de komst van Elestor krijgt het waterstof- en batterijcluster op IPKW een enorme boost.

Er is voldoende zon en wind en er zijn voldoende technologieën om die schone energie te oogsten; waar het aan ontbreekt in de transitie naar écht duurzame energie, is betaalbare, efficiënte en schone opslag. Elestor biedt een robuuste en betaalbare oplossing voor die energieopslag, met een lange levensduur.

Elestor, vorig jaar winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs én de Publieksprijs, verhuist naar IPKW vanwege de groei die zij doormaakt. “Directe aanleiding was onze behoefte aan meer laboratoriumruimte”, vertelt Elestor-directeur Guido Dalessi. “De keuze viel daarna bijna vanzelfsprekend op IPKW, omdat dit terrein die ruimte biedt, maar ook infrastructuur voor de beoogde verdere groei van ons bedrijf. Dan heb ik het niet alleen over het gebouw, maar ook over de (persoonlijke) support van IPKW en het proactief met ons meedenken om ons over een langere periode te faciliteren.”

Batterijcluster
IPKW-directeur Kevin Rijke: “Wij zien al jaren een toename in activiteiten rond de batterij. Dat begon met diverse startups, maar ontwikkelt zich inmiddels op volwassener schaal door. Er ontstaat een cluster en we zijn bereid hierin te investeren, omdat we geloven dat dit samen met waterstoftechnologie een van de speerpunten is waarmee Arnhem zich kan onderscheiden én omdat dit de belangrijkste energie-opgave van de toekomst is.”

IPKW heeft al veel kennis in huis en werkt nauw samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), onder andere op het gebied van schone mobiliteit. Zo is met diverse bedrijven en onderwijsinstellingen het Clean Mobility Center opgericht. Rijke: “Een logische vervolgstap is om een groot project rond opslag op te zetten. Vandaar dat we partijen met elkaar verbinden en ook fysiek bij elkaar willen krijgen op ons bedrijvenpark. Dat begint steeds meer vorm te krijgen: bedrijven die verspreid waren over Arnhem en over het park zijn erg enthousiast over een cluster gevestigd in één gebouw. Een partij als Elestor, die al in Arnhem zat en die wij echt als parel van de regio zien, kiest bewust voor dit cluster op IPKW.”

Dalessi: “Die concentratie van partijen die actief zijn in opslag en/of waterstof zorgt voor een duidelijk synergetisch effect op technische ontwikkelingen en zet Arnhem stevig op de kaart. Wij hopen met onze verhuizing een mooie bijdrage te leveren aan de energietransitie, door op IPKW de eerste ‘Waterstofbromide Flow Batterijen’ in Europa te gaan bouwen.”

Gezamenlijk doel
Het cluster beperkt zich niet tot de grenzen van IPKW, er is ook al een fantastische connectie met bedrijven als DNV GL en DEKRA. Die samenwerking is noodzakelijk, benadrukt Rijke. “Verschillende partijen werken aan verschillende technieken, maar de kern en daarmee het gezamenlijke doel is hetzelfde: hoe zorgen we voor duurzame en efficiënte energieopslag. Alleen samen kunnen we echt stappen zetten en kunnen we dit cluster ontwikkelen tot expertisecentrum voor batterijtechnologie.”

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313