Nieuwe fabriek voor zonnefolie op IPKW goed voor zeker 100 banen

25-06-2020
De nationale olie- en gasmaatschappij van Indonesië, Pertamina, gaat miljoenen investeren in de Arnhemse zonnefolie van ontwikkelaar HyET Solar. Op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem wordt volgend jaar een nieuwe fabriek gebouwd.

De komst van de fabriek zal 100 tot 150 hoogwaardige technische arbeidsplaatsen opleveren, zegt eigenaar Rombout Swanborn.

Eerder werd al bekend dat er in Jakarta ook een zonnefolie-fabriek gebouwd gaat worden, waarbij het grootste Indonesische overheidsbedrijf een voortrekkersrol vervuld. ,,Pertamina ziet de zonnefolie niet alleen als een doorbraak-technologie, maar beschouwt het ook als een commercieel interessant product’’, zegt Swanborn.

Willem-Alexander en Máxima
In Arnhem staat nu alleen nog een kleine fabriek, waar de ultradunne, buigzame zonnefolie wordt ontwikkeld. Hier werken 40 mensen. Om winstgevend zonnefolie te kunnen produceren moet de productie flink omhoog.

Het is de bedoeling om de fabrieken in Arnhem en Jakarta gelijktijdig te bouwen, zegt Swanborn. Elk zijn ze dan goed voor een productie van 300 megawatt aan zonnefolie per jaar.

De Arnhemse energie-ondernemer ondertekende in maart tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië een contract voor de bouw van de productiefabriek in de hoofdstad van Indonesië. Behalve Pertamina wordt nieuwe onderneming samen gevormd met LEN, het Indonesische halfgeleiders-instituut en eveneens een staatsbedrijf. De bouw van de zonnefoliefabriek in Jakarta vergt een investering van 260 miljoen euro.

Duurzame stroom op eilandjes
Dat is een fors bedrag, maar de Indonesiërs zijn erg enthousiast geworden, zegt Swanborn, die in december een delegatie uit Jakarta in Arnhem ontving. In eilandenrijk Indonesië is een stabiel elektriciteitsnet niet vanzelfsprekend, legt Swanborn uit.
Op de kleinste eilanden moet stroom worden opgewekt met behulp van generatoren. Indonesië wil alle eilandjes op een duurzame manier van stroom voorzien, verklaart Swanborn de interesse voor zonne-energie. Pertamina heeft nu ook een belang in HyET Solar genomen en investeert in de nieuwe Arnhemse fabriek.

Gratis oppervlakte
HyET Solar werkt in Nederland al samen met het Rotterdamse Vopak, uitbater van opslagtanks. Op daken van grote olietanks in de Sint Laurenshaven in het Botlek-gebied ligt over twee maanden zonnefolie. ,,Dat is eigenlijk allemaal gratis oppervlakte. Voor deze daken zijn zonnepanelen van glas te zwaar. We zijn nu ook met Shell in gesprek.’’

Ook in het Midden-Oosten kijkt men belangstellend naar de flexibele en lichtgewicht oprolbare zonnepanelen. Zo wordt de Arnhemse zonnefolie binnenkort als proef gelegd op het dak van een terminal van Airport Dubai. ,,Daarmee creëer je een middelgrote energiecentrale van 20 tot 30 megawatt. Daar kun je een deel van de stad van stroom voorzien.”

Groene kerosine
Swanborn kijkt verder vooruit. Hij wijst op de huidige milieudiscussies over het vervuilende vliegen. Ook vliegen kan in de toekomst straks aanzienlijk milieuvriendelijkere manier, verwacht hij.

,,De elektriciteit uit de zonnefolie op de terminal zou je ook kunnen gebruiken om waterstof mee te produceren. Waterstof bind je met CO2, die je uit de lucht haalt. Dat kan ook elektrisch, met dezelfde elektriciteit. Met de waterstof en CO2 maak je groene kerosine en maak je vliegtuigbrandstof op een duurzame manier.’’

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313