Minister Wiebes maakt kennis met waterstofcluster op IPKW

29-01-2020

“Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid activiteiten die op IPKW plaatsvinden. Er wordt hier op allerlei manieren gewerkt aan de energietransitie, wat nieuwe banen oplevert en ons land verder brengt.”

Met die lovende woorden sloot minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes woensdagmiddag zijn bezoek aan IPKW af. De VVD-minister bezocht IPKW op uitnodiging van de provincie Gelderland om in gesprek te gaan over wat er in de praktijk rondom industriële waterstoftechnologiebedrijven speelt in Nederland.

Wiebes begon zijn bezoek met een rondetafelgesprek in het Waterstoflab van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen op IPKW. Met gedeputeerde Christianne van der Wal (provincie Gelderland), Jan van Dellen (lid van de Economic Board en wethouder gemeente Arnhem) en mensen uit het bedrijfsleven ging de minister in gesprek over hoe de samenwerking tussen de bedrijven in Arnhem en Gelderland rond waterstof kan bijdragen aan de nationale uitdagingen op het gebied van o.a. energietransitie, talentontwikkeling en versterking van het regionale onderzoeks- en ecosysteem.

Waterstof in de praktijk
Wiebes maakte vervolgens per fiets een rondgang over IPKW en ging langs de bedrijven Elestor en Hygear. Hij nam de tijd om zich te laten informeren over de waterstoftechnologie. Elestor heeft de ‘waterstofbromide flowbatterij’ ontwikkeld, een innovatieve batterij die een nieuwe en betaalbare manier van energieopslag mogelijk maakt. Het werkbezoek eindigde bij Hygear. HyGear levert industriële procesgassen zoals, waterstof, stikstof en zuurstof aan industriële eindgebruikers, met een innovatieve en duurzame methode van productie op locatie. Ook levert HyGear direct waterstof aan het naastgelegen openbare waterstoftankstation.

Waterstofcluster
De minister heeft een goede indruk gekregen over de samenwerking tussen industriële bedrijven, kennisinstellingen en start-ups in Arnhem. In het rapport “Waterstof: Kansen voor de industrie” wordt het Gelderse cluster neergezet als tweede industrieel cluster (na Rotterdam) op het gebied van waterstoftechnologie. Naast bedrijven in Arnhem maken ook bedrijven in Apeldoorn hier deel van uit.

Arnhem profileert zich sinds enkele jaren als waterstofstad. Binnen de gemeentegrenzen vinden dan ook de nodige innovaties plaats op het gebied van waterstoftechnologie. Op IPKW werken bedrijven als Hygear, Nedstack en Hymove volop aan deze technologie en leveren hierdoor een bijdrage aan de totale energietransitie.

Foto vlnr: Gedeputeerde Christianne van der Wal, Edwin Ouwejan – Regio-ambassadeur ministerie EZ Oost Nederland, Wethouder Jan van Dellen, Minister Eric Wiebes, Kevin Rijke – directeur IPKW

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313