IPKW’er HyET Solar investeert fors in zonnefoliefabriek op Sumatra

12-12-2019
Zonnefolie-ontwikkelaar HyET Solar, gevestigd op IPKW, verwacht in Indonesië een grote zonnefoliefabriek te kunnen bouwen. De fabriek moet straks op grote schaal het in Arnhem ontwikkelde ultradunne, buigzame zonnefolie gaan produceren.

De fabriek wordt gebouwd in Medan op Sumatra en vergt een investering van 200 miljoen euro. Het Arnhemse bedrijf hoopt komend voorjaar daarvoor een contract te tekenen met een joint venture, waarin drie Indonesische staatsbedrijven deelnemen. Het gaat om een nieuwe onderneming onder leiding van de nationale oliemaatschappij Pertamina, en elektriciteitsmaatschappij PLN en LEN, het Indonesische halfgeleidersinstituut. Hyet Solar neemt daarin straks een minderheidsbelang. In 2021 moet de fabriek klaar zijn.

Puntjes op de i
Om de puntjes op de i te zetten bezoekt een Indonesisch delegatie deze week Nederland. Maandag bezochten zij de fabriek in Arnhem waar de zonnecelfolie ontwikkeld wordt. Het bezoek uit Indonesische werd verwelkomd door John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland.

De provincie investeert graag in nieuwe energietechnieken als zonne-energie en waterstof. De overgang van oude fossiele naar nieuwe energiebronnen is niet alleen noodzakelijk, maar biedt ook nieuwe economische kansen, aldus Berends. Hij hoopt op een samenwerking.

Op het nippertje
Eigenaar van HyET Solar is de Arnhemse ondernemer Rombout Swanborn, die meerdere milieutechnologische bedrijven bezit. In 2012 redde Swanborn de zonnecel-ontwikkelaar op het nippertje van de ondergang, nadat energiemaatschappij Nuon de stekker uit de proeffabriek trok.

HyET Solar heeft het product doorontwikkeld. De zonnecelfolie kan flexibel verwerkt worden in daken, gevels of geluidsschermen. De folie is kras en vuilbestendig. Je kunt eroverheen lopen. De folie is nu goedkoper te produceren dan Chinese zonnepanelen.

HyET Solar wil daarom snel de stap maken van proeffabriek naar de markt. Om winstgevend zonnefolie te kunnen produceren, moet de productie flink omhoog. Behalve in Indonesië hoopt HyET Solar ook in Oman een grootschalige productiefabriek te kunnen bouwen. De fabrieken zullen voor miljoenen aankopen in Arnhem.

Mochten de buitenlandse fabrieken er komen, dan wordt de ontwikkelingsfabriek in Arnhem eveneens fors uitgebreid. Tankopslagbedrijf Koninklijke Vopak heeft zich als eerste strategische partner gemeld.

Bron: gelderlander.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313