IPKW’er Elestor vijftiende Parel van de regio

20-12-2019
IPKW’er Elestor is de nieuwe parel van de regio. Op 19 december jl. kregen zij de 3D-geprinte Parel-award uitgereikt door The Economic Board-directeur Sigrid Helbig. “Met Elestor kunnen wij als regio een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, waarbij tegelijkertijd de economie van de regio wordt versterkt.”

Lees hier meer over Elestor als Parel van de regio en het interview met CEO Guido Dalessi

“Elestor is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat op termijn een grote impact kan maken. De snelle overstap naar hernieuwbare energiebronnen zorgen ervoor dat vraag en aanbod van energie niet altijd matchen. Omdat capaciteitsuitbreiding van het energienet onbetaalbaar is, moeten we naar andere mogelijkheden uitwijken. Energieopslag biedt dan een uitkomst, zeker als dit op een betaalbare manier gebeurt”, aldus Sigrid Helbig.

Met Elestor kunnen wij als regio een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie, waarbij tegelijkertijd de economie van de regio wordt versterkt

Zonder elektriciteitsopslag geen energietransitie
Met het bouwen van waterstofbromide flowbatterijen maakt Elestor het mogelijk grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie op te slaan tegen lage kosten. Het bedrijf is vijf jaar geleden door Wiebrand Kout opgericht omdat hij zag dat er zonder elektriciteitsopslag geen energietransitie kan plaatsvinden.

Daarbij is de grootste uitdaging om duurzame energie tegen lage kosten op te slaan. Tijdens zijn zoektocht naar de beste en goedkoopste manier stuitte Kout op waterstofbromide: “Ik zag meteen dat je daarmee heel veel energie per geïnvesteerde euro op kunt slaan. Voor alle andere problemen kon ik oplossingen verzinnen. Ik ben gaan schetsen en testen totdat ik zeker wist dat het echt kon.”

Ik zag meteen dat je daarmee heel veel energie per geïnvesteerde euro op kunt slaan. En voor alle andere problemen kon ik oplossingen verzinnen. Ik ben gaan schetsen en testen totdat ik zeker wist dat het echt kon.

Grote opsteker
Voor het ontwerpen van de batterij ontwikkelt Elestor eigen technologie. Deze wordt nu nog getest in pilotsystemen. Diverse potentiële klanten hebben zich echter al aan het bedrijf gecommitteerd en kijken met interesse uit naar het moment waarop de batterij voor hen beschikbaar komt.

Elestor gaat straks de markt op om vooral grote systemen van opslagcapaciteit te voorzien. “Zover is het nog niet en daarom is het winnen van de Parel een grote opsteker voor ons. We doen heel goed werk en het gaat vooruit, maar het is ook lastig. Veel dingen die we proberen mislukken. Dat vergt veel uithoudingsvermogen van onze mensen die, soms ver weg van hun land en familie, lange dagen in het lab doorbrengen. Het is mooi dat hun harde werk door de buitenwereld wordt opgemerkt.”

Bron: theeconomicboard.com

Foto: The Economic Board

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313