IPKW krijgt testlab voor elektrische vrachtwagens: ‘Dit kan een grote stap voor Arnhem zijn’

Artikel uit gelderlander.nl

Het plan om van Arnhem een centrum voor nieuwe energie te maken, krijgt een impuls. Het eerste Europese testlaboratorium voor elektrische vrachtwagens en bussen komt in de Gelderse hoofdstad. Met miljoenensteun van de provincie Gelderland en het Rijk wordt dat mogelijk. Het laboratorium moet in de zomer al in werking zijn. 

Arnhem probeert zich al langere tijd op de kaart te zetten als centrum van nieuwe vormen van energie: vooral elektrisch rijden en waterstof. Jarenlang wilde dat maar moeizaam vlotten, maar in de komende jaren moet het er dan echt van komen. IPKW moet de plek zijn waar dit van de grond komt. De gemeente Arnhem is een samenwerking aangegaan met de HAN, de TU Delft en een groep bedrijven, onder de naam Connectr. 

Communiceren met het stroomnet
ELaad, een organisatie die laadpalen test en ontwikkelt, heeft in Arnhem al een laboratorium voor elektrisch autorijden. Daar wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe je ervoor zorgt dat auto’s communiceren met het stroomnet en voertuigen die aangesloten zijn automatisch beginnen met opladen als het hard waait of als de zon schijnt. ,,Je wilt niet dat iedereen om zes uur ’s avonds zijn auto gaat opladen. Dat belast het elektriciteitsnet te veel’’, zegt Eric van Kaathoven van ELaad.

Inmiddels wordt ook gewerkt aan de overschakeling op elektrisch rijden voor vrachtwagens en grote bussen. Voordat een echte doorbraak haalbaar is, moet nog veel onderzoek worden gedaan. De vraag naar energie wordt veel groter als ook zware voertuigen moeten worden opgeladen. Hoe dat het handigst kan, moet worden uitgewerkt. En dat kan in een nieuw testlaboratorium voor laadpalen voor zware voertuigen, dat op IPKW moet komen. ELaad, waar zestig mensen werken, wil in zijn geheel verkassen van Arnhems Buiten naar dit terrein. Op Arnhems Buiten is te weinig plek. 

Van de nieuwe faciliteiten kunnen ook andere bedrijven gebruikmaken. Juist dat moet ertoe leiden dat bedrijven van elders naar Arnhem komen, of dat ze besluiten om nieuwe vestigingen in de stad te beginnen, zegt Eric van Kaathoven van ELaad. ,,Dit kan een grote stap voor Arnhem zijn.”

Provincie steekt 4,6 miljoen euro in het plan
De provincie Gelderland is overtuigd van dit plan en wil er nu 4,6 miljoen euro in steken. Volgens een woordvoerster is dat nodig om nu toe te slaan. Niet alleen ELaad komt met een nieuw laboratorium, het is ook de bedoeling het waterstoflab van de HAN en TU Delft uit te breiden.  Dat is sinds vorig jaar op IPKW gevestigd. Jonge mensen kunnen daar onderzoek doen naar hoe waterstof een rol kan spelen in het vervoer van de toekomst. 

De provincie heeft in totaal 30 miljoen opzijgelegd voor de Arnhemse energieplannen. Dat bedrag moet er voor zorgen dat ook andere bedrijven gaan investeren. In totaal zou het in vijf jaar tijd om een bedrag van 140 miljoen euro gaan. 

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313