IPKW in de race voor Circular Economy Awards 2019

22-10-2019
IPKW is genomineerd voor de Circular Economy Awards, een prijs voor duurzame werklocaties en regio’s. Uit een longlist van 12 werklocaties selecteerde de jury vandaag drie genomineerden: naast IPKW maken ook Brainport Industries Campus in Eindhoven en Businesspark Waarderpolder in Haarlem kans.

De Circular Economy Award wordt voor het tweede jaar georganiseerd. Doel is waardering te geven aan werklocaties die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. De Circular Economy Award 2019 wordt uitgereikt op donderdag 31 oktober op het BT Event op IPKW in Arnhem.

De vakjury bestaande uit Cees-Jan Pen (Fontys Hogescholen, voorzitter), Guus Mulder (TNO), Aeisso Boelman (Fakton) en Yasha Schadee (SKBN), selecteerde de drie werklocaties op basis van tien vooraf vastgestelde criteria: circulariteit in visie, circulariteit in organisatie, resultaat, interactie met de omgeving, shared facilities, energie, materialen, afval, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. In totaal maakten 12 werklocaties kans op een plek in de finale.

De finalisten met noten van de jury
Industriepark Kleefse Waard – Arnhem
“Kleefse Waard heeft een duidelijke visie waar langjarig aan vast wordt gehouden. Er zijn mooie plannen gerealiseerd die op een duidelijke wijze worden gecommuniceerd. Ze zijn onderscheidend in testen, innovatie en ‘gewoon doen’. Concrete resultaten zijn het oprichten van een afvalteam, gebouwen duurzaam herontwikkelen, elektrische laadpunten en veel gezamenlijke faciliteiten. Goed dat de incubator Greenhouse expliciet is.”

Businesspark Waarderpolder – Haarlem
“Dit is een businesspark dat laat zien dat je jezelf continu kunt blijven herwaarderen. Mooi dat hier ook oog is voor hogere milieucategorieën, een breed pallet aan gebruikers zorgt ook voor bestendigheid. Bovendien wordt met een diversiteit aan bedrijven innovatie onderling gestimuleerd, en daarmee kunnen bedrijven op deze locatie groeien. De Waarderpolder heeft een actieve parkmanagementvereniging die inzet op duurzaamheid, en zij denken ook na over shared facilities.”

Brainport Industries Campus – Eindhoven
“Deze nieuwe zelfvoorzienende en energieneutrale campus heeft veel impact. Er zijn concrete uitwerkingen van circulaire economie, zoals: focus op alle stromen in het gebied, modulaire bouw, PV-cellen. Er is een open werkomgeving met een innovatieve en goede verbinding tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Ze zijn gericht op de deeleconomie wat verder gaat dan normaal: niet alleen vergaderruimtes en catering maar ook testruimtes en productiefaciliteiten.”

Juryvoorzitter Cees-Jan Pen, lector aan Fontys Hogescholen: “We zien heel veel locaties waar circulaire ambities hoog in het vaandel staan. Veel van die ambities bevinden zich echter nog in de planfase, het zijn ontzettend goede ideeën en plannen. De drie finalisten laten zien dat dat er ook resultaten worden geboekt, waar andere werklocaties weer van kunnen leren. Het is in deze fase voor iedereen waardevol om naar de goede en concrete voorbeelden te kijken.”

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313