IPKW > Nieuws > Ingetogen en krachtig functioneel gebouw op IPKW door Space Encounters

Ingetogen en krachtig functioneel gebouw op IPKW door Space Encounters

Op architectenweb.nl verscheen een artikel over Gebouw AR op IPKW. Een nieuw gebouw voor Hoevers ontworpen door Space Encounters.

 

Aan Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is een ruim, licht en flexibel distributiecentrum toegevoegd. Het ontwerp van architectenbureau Space Encounters sluit met zijn helderheid in opzet en puurheid in materiaal op hedendaagse wijze aan bij de bestaande gebouwen op het terrein.

Het voormalige terrein van AkzoNobel is in 2003 gekocht door ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Die werkt sindsdien aan de transformatie tot een bedrijventerrein voor ondernemingen die zich toeleggen op schone technologie.

Op basis van een masterplan van West 8 is het versnipperde gebied omgevormd tot een aaneengesloten bedrijventerrein met een eenduidige inrichting. De cultuurhistorisch waardevolle gebouwen zijn gerestaureerd en aangepast aan de eisen van de huidige tijd.

Binnen deze context kreeg Space Encounters in 2017 de opdracht om een distributiemagazijn te ontwerpen voor de logistieke dienstverlener Hoevers. Het gerealiseerde gebouw is 8.000 m2 groot, modulair van opzet, en draagt – zoals alle gebouwen op Industriepark Kleefse  Waard – een tweeletterige naam: Gebouw AR.

Context

Space Encounters heeft een pand willen ontwerpen in de lijn van de bestaande, kwalitatief goede gebouwen op het bedrijventerrein. Die kenmerken zich door een grote mate van eenvoud en helderheid, leggen de architecten uit. Ze zijn veelal repetitief, gelijkvormig en geschakeld, tegelijkertijd ingetogen en monumentaal, legt Space Encounters uit.

Functionele toevoegingen vormen de details, zoals hoge raampartijen, luifels, overstekende dakranden en industriële lichtarmaturen. Ook de materialisatie van de gevels is no-nonsense, vertelt het bureau: roodbruine baksteen voor de oudste gebouwen en betonnen elementen bij een aantal gebouwen uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

Het architectenbureau heeft dergelijke karakteristieken vertaalt naar een hedendaags gebouw. Door het nastreven van eenzelfde helderheid in opzet en puurheid in materiaal verbindt het bureau Gebouw AR met zijn context. Tegelijkertijd was de opgave om, anticiperend op mogelijk veranderend gebruik, het ‘werkpaleis van de toekomst’ te ontwerpen.

Modules met harmonicaeffect

Gebouw AR bestaat uit vijftien geschakelde en gespiegelde modules van circa acht meter breed en zeventig meter lang. De langsgevels tonen zeveneneenhalve, licht hellende zadeldaken. Binnen de herhaling van de schuine daken vouwen de oost- en de westgevel subtiel naar binnen en naar buiten, waardoor het geheel een harmonicaeffect heeft.

Terwijl de oost- en westgevel beide zijn bekleed met glanzend aluminium en weinig openingen kennen, zijn de noord- en zuidgevel open dankzij de hoge ramen. Hier zijn de kantoorruimten gesitueerd, verdeeld over twee verdiepingen. Aan de oostzijde bevinden zich de verdiepte laaddokken.

Staal, glas en aluminium

De constructie bestaat uit stalen kolommen, liggers en vakwerkspanten. Hiermee heeft Space Encounters efficiënt grote overspanningen kunnen maken, en het bureau beschouwt tegelijkertijd de vakwerkspanten en stabiliteitskruizen als zakelijke ornamenten. Alle staalverbindingen zijn gemaakt met bouten, waardoor de constructie demontabel en herbruikbaar is.

Het gebouw heeft rondom staande aluminium, geïsoleerde sandwichpanelen, in hetzelfde vlak geplaatst op een meter hoge betonnen plint. De panelen zijn bij de goten tot acht, bij de nok tot tien meter hoog. Waar nodig zijn smalle, hoge ramen geplaatst in dezelfde breedte als de panelen; bij veranderend gebruik zijn er eenvoudig ramen bij te plaatsen, aldus de architecten.

Het glas van de gevels aan de zuid- en noordzijde is gevat in aluminium kozijnen, die hetzelfde ritme volgen als de aluminium gevelpanelen. De glazen gevels liggen terug van de dakrand. Het overstek fungeert als zonwering; tegelijkertijd creëert het geborgenheid en maakt het overstek de glazen gevels minder kwetsbaar, aldus de architecten.

Het dak bestaat uit aluminium sandwichpanelen, waardoor het een geheel vormt met de nagenoeg gesloten oost- en westgevel. Het dak is verder voorzien van 3.620 zonnepanelen, waarvan de opbrengst door de oost-westoriëntatie en de lichte hellingshoek is gemaximaliseerd.

Foto’s: Sebastian van Damme

Bron: architectenweb.nl