Het effect van de Groeiversneller Demo-voucher voor Venema E-Mobility

Op 17 juni 2021 ontving Venema E-Mobility Charge Systems van Oost NL de Groeiversneller Demo-voucher. Nu negen maanden later zijn we benieuwd wat deze Demo-voucher Venema heeft opgeleverd. Wat zijn de resultaten van de proefopstelling? Wat is het effect van de Demo-voucher? Welke rol heeft Connectr vervuld voor Venema?

Henri Overbeek, businessmanager bij Venema E-Mobility Charge Systems staat ons te woord.

Over Venema

Sinds 2003 staat Venema Technisch Bedrijf bekend als een toonaangevende producent van innovatieve energiemanagementoplossingen. Het is een familiebedrijf dat is gevestigd in Arnhem. Anno 2022 richt Venema zich op innovatieve energiemanagementoplossingen voor de Automotive- en Maritieme sector, E-Mobiliteit en Energieopslag. Met 15 medewerkers werken ze voor gerenommeerde opdrachtgevers wereldwijd.

Waar was de Groeiversneller Demo-voucher voor bedoeld?

Drie jaar geleden is Venema E-Mobility gestart vanuit de ambitie om de E-Mobility markt te helpen met slimme laadinfrastructuur, waarbij Vehicle to Grid (V2G) centraal staat. V2G houdt in dat de elektrische auto wordt ingezet om energie terug te leveren aan een gebouw of het elektriciteitsnet, om hiermee belasting van het energienet zoveel mogelijk te beperken.

Samen met de TU Delft en een aantal hightech bedrijven uit Nederland heeft Venema een vervolg gegeven aan hun V2G lader; het CASIO-systeem (Chargepoint And Storage In One). Bij CASIO wordt naast V2G functionaliteit ook direct solar en een 10 kW energieopslagsysteem geïmplementeerd.

De Groeiversneller Demo-voucher heeft Venema aangevraagd om het prototype van het CASIO-systeem uitvoerig te testen.

“Wat we vooral veel hebben gedaan is het uitvoeren van testen om zodoende de algoritmes, die gebruikt worden in de software om het systeem aan te sturen, slimmer te maken”, zegt Henri. “Daarnaast hebben we een aantal scenario’s onderzocht om de mogelijkheden van het systeem beter te begrijpen.”

Deze testen werden uitgevoerd bij een shared facility van Connectr, op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem.

Wat zijn de resultaten van de proefopstelling?

“De proefopstelling heeft aan ons inzichten gegeven die we hebben doorvertaald richting commercialisatie. Denk hierbij aan de aansturing van het systeem, maar ook bijvoorbeeld aan het koel- (verwarming) systeem van de geïmplementeerde energieopslag “

Na de succesvolle test en demonstratie op IPKW was Venema klaar om verder op te schalen. Venema heeft een aantal CASIO-systemen in serie geplaatst in zowel Lelystad als Hilversum. Bij alle projecten waar CASIO wordt ingezet, wordt het gebruikt om de piekbelasting van een nabijgelegen gebouw te ontlasten in combinatie met deelmobiliteit.

Waar is het geld van de Groeiversneller Demo-voucher voor gebruikt?

De laadpaal bevat een slimme communicatiecontroller. Venema heeft de voucher gebruikt voor doorontwikkeling van de software in de communicatiecontroller.

Wat is het effect van de Groeiversneller Demo-voucher?

“Het effect is dat wij hierdoor kunnen doorgroeien. Wij waren voor 80 procent klaar om de markt op te gaan, maar er waren nog elementen die nog uitontwikkeld en getest moesten worden.” vertelt Henri.

Waar Henri ook erg enthousiast over is, is over de samenwerking die tot stand is gekomen met de HAN Arnhem Nijmegen. “Wat is er mooier voor een student elektrotechniek om tijdens de studie in aanraking te komen met de nieuwste ontwikkelingen in de laadsystemen. En dat ze dit niet leren uit de boeken, maar gewoon kunnen ervaren in de praktijk!”

Wat heeft Connectr betekend voor Venema?

“Waarom ik heel positief ben over Connectr heeft vooral te maken met de betrokkenheid. Kijk het is niet zo dat er een zak geld over de schutting wordt gegooid en verder zoek je het maar uit. Nee, ze staan open om te sparren. Zorgen voor ingangen die je normaal gesproken niet zo snel krijgt en ze verbinden je met de juiste personen binnen relevante bedrijven”, aldus Henri.

Over dat verbinden met andere bedrijven heeft Henri een heel concreet voorbeeld. Hij zegt hierover: “Nadat wij met Van Werven Infra & Recycling een samenwerking hebben gevonden voor het ontwikkelen van een innovatief energieopslag systeem voor de bouw, zijn we opzoek gegaan naar beste batterij technologie. Lennard is degene die ons in deze zoektocht gekoppeld heeft aan Zenon Energy Europe. Ik durf wel te beweren dat als hij mij niet in contact met hen had gebracht, wij de batterijen bij een andere fabrikant hadden ingekocht.  Nou dat lijkt me toch een heel mooi resultaat om te noemen”

Tenslotte is Henri erg positief over de actiegerichtheid van Lennard (Connectr): “Lennard heeft zich hard heeft gemaakt dat het CASIO-systeem ook op IPKW in Arnhem kwam te staan. En je kan je voorstellen dat als je heel veel testen moet uitvoeren, wat we de afgelopen maanden hebben gedaan, dit ons natuurlijk veel voordeel oplevert. Het hebben van een goede test en demonstratieplek is dan ook cruciaal. Erg fijn dat Connectr hierin heeft voorzien”

Waarom zouden andere bedrijven ook gebruik moeten maken van de Groeiversneller Demo-voucher?

“Als je als bedrijf een goed idee of innovatie hebt en je wilt dat deze versneld de markt opgaat, dan lijkt me het heel zinvol om naar de mogelijkheid van de Groeiversneller Demo-voucher te informeren”, aldus Henri. Hij vervolgt: ”Want door het netwerk, het meedenken en de inhoudelijke kennis van Connectr maak je echt grotere groeisprongen dan dat je het zelf uitvogelt”.

Bron: connectr.nu

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313