Het antwoord op plasticsoep wordt gegeven op het Arnhemse Industriepark Kleefse Waard. ‘De wereld iets mooier achterlaten’

Pluizige hennepvezel en een plakkerig, doorzichtig, lijmachtig drabje. Wat moet je daar nou mee? Als je er geen verstand van zou hebben, zou je het links laten liggen. Maar Wridzer Bakker, directeur van Plantics, weet er wel raad mee. De Arnhemmer markeert er de start van een Fiber Campus op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) mee, waar op termijn honderden mensen hun brood zullen kunnen verdienen.

Bakker, die als Delfts chemisch technoloog een carrière bij onder andere AkzoNobel op zijn conto heeft, begon enkele jaren geleden met Plantics. ,,Wat mij betreft hét antwoord op de plasticsoep. Ik doe wat ik doe dan ook in eerste instantie voor mijn dochters. Ik wil de wereld voor hen mooier achterlaten.”

Tientallen mensen erbij
Bakker begon in 2018 met drie mensen op de loonlijst. Nu staan er al 35 op. Bakker: ,,Ik verwacht de komende jaren zeker enkele tientallen extra mensen te kunnen aantrekken. Ik denk ook dat het een spin-off voor IPKW wordt, onder meer door nauwe samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.” 

Een van de laatste nieuwe mensen is commercieel directeur Martijn Kruisweg. Evenals Bakker heeft hij een achtergrond bij chemiereus AkzoNobel. ,,Ik ben ook volledig gefocust op duurzaamheid en hergebruik van materialen. En een betere wereld voor onze nakomelingen”, zegt Kruisweg.

Bakker en Kruisweg tonen de toepassingen die nu al beschikbaar zijn, gemaakt van dat pluizige hennepvezel (‘industriële hennep’, verbetert Kruisweg) en dat drabje dat ooit ‘per ongeluk’ door de Amsterdamse chemicus en popsaxofonist Appie Alberts en professor Gadi Rothenberg is uitgevonden. En daarna door de chemici van Plantics is verbeterd. Bakker: ,,Samen met een fabrikant als Vepa maken we nu stoelen, tafels, keukenkastjes, isolatiemateriaal, enzovoorts. Zelfs frietbakjes en plantenbakjes hebben we er al mee gemaakt. CO2-negatief en volledig herbruikbaar.”

Ook aan scholen aanbieden
Met het Nijmeegse Eromesmarko, net als Vepa onderdeel van de Fair Furniture Group, wordt ook samengewerkt. Eromesmarko is ontwerper, fabrikant en leverancier van meubilair en inrichtingsconcepten, specifiek voor de onderwijsmarkt. Bakker: ,,Met deze samenwerking kunnen we het sterke en herbruikbare materiaal in de toekomst dus ook via scholen aanbieden.” De investeringsmaatschappij Oost NL is recent gevraagd de opschaling financieel te ondersteunen.

,,In samenwerking zit hem de kracht”, legt Bakker uit. Hij won er vorige maand een prestigieuze, wereldwijde Innovation Award mee en mag zijn vinding ‘Renewable Material of the Year 2021’ noemen. Renewable, dus herbruikbaar. Eindeloos. Zonder CO2-uitstoot. Integendeel: de CO2 blijft in het materiaal zitten. Bakker: ,,Door kennis te bundelen, kunnen we dit soort nieuwe producten bedenken.” 

Er komen inmiddels van over de hele wereld aanvragen voor samenwerking, vertelt Kruisweg. ,,We beginnen nu echt meters te maken. Meters voor de toekomst van onze kinderen.”

Bron: gelderlander.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313