HAN-studenten nu al succesvol met ondernemen. ‘We willen de wereld een beetje beter maken’

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen worden de eerste schreden op het ondernemerspad gezet. Sommige studenten doen dat zo goed dat ze er voor worden beloond.

Mensen bewegen te weinig, zeker in coronatijd. Gerjan van Stralen, Jimmy Boy Spies en Mees Roppe besloten daar wat aan te doen. Op 9 juni vorig jaar begonnen de drie hun bedrijf QR-FIT. 

Als studenten van de HAN-opleiding Sportkunde én als enthousiaste sporters ontwikkelden zij het idee hiervoor tijdens de studie. Van Stralen: ,,Met onze app kun je, op verschillende niveaus, je conditie verbeteren. Dat is waar we voor gaan.”

In een aantal regio’s zijn al trajecten aangelegd waar deelnemers met een QR-code, via de door het drietal ontwikkelde app, gratis kunnen deelnemen aan de fitnessprogramma’s. Er worden ook steeds meer nieuwe trajecten opgezet. Die trajecten kunnen zowel buiten als binnen kantoren zijn. Diverse gemeenten en werkgevers hebben zich al aangesloten bij QR-FIT. 

Straks ook via de App Store
Spies: ,,We hebben de app laten ontwikkelen door een professionele organisatie. Hij is nu nog in betaversie beschikbaar, maar kan eind juni via de Google Play Store en de App Store worden gedownload.” 

Roppe: ,,We groeien snel. Ik denk dat we binnenkort al de eerste werknemers kunnen aantrekken. We mikken op een groei naar tien man personeel over vijf jaar.”

Het succes van Van Stralen, Spies en Robbe is op de HAN niet onopgemerkt gebleven. Ze zijn alle drie voor hun veelbelovende aanpak door de opleiding beloond met het TOR-certificaat. TOR staat voor TopOndernemersRegeling en faciliteert vanuit het Centrum voor Ondernemerschap kansrijke studenten met onder meer flexibele lesroosters en coaching. Zodat zij hun beginnende onderneming, net als topsporters hun sportcarrière, zo optimaal mogelijk kunnen opzetten. 

E-bikes en e-steps aanbieden in deelsystemen
Ook Chingiskhan Kazakhstan en Max Schalow mogen zich de trotse bezitter noemen van het TOR-certificaat. Zij zijn tijdens hun studie begonnen met hun onderneming Bondi. Bondi biedt met e-bikes en e-steps duurzame deelsystemen in Nederlandse steden aan reizigers aan. En wil daarmee een verantwoord alternatief zijn voor de auto. 

Twee jaar geleden begon het duo al in Arnhem met een proef met elektrische deelsteps. Via het Gelderland Valoriseert-programma kregen de twee 135.000 euro ondersteuning voor hun veelbelovende bedrijf. Inmiddels hebben de ondernemers al tien personen in dienst. 

Kazakhstan kreeg het ondernemen met de paplepel ingegoten. ,,Mijn opa en mijn vader waren ook zelfstandig ondernemer. Zij zijn grote voorbeelden voor mij.” 

Schalow: ,,In de komende vijf jaar willen we actief zijn in alle grote Nederlandse steden en verschillende soorten gedeelde mobiliteit aanbieden. We kijken ook al uit naar internationale uitbreiding.”

Als hogeschool een bijdrage leveren aan de maatschappij
Bestuursvoorzitter Rob Verhofstad van de HAN is blij met personen als Van Stralen, Spies, Robbe, Schalow en Kazakhstan. ,,We hebben 37.000 studenten aan de HAN. Ik streef ernaar om 37.000 ondernemende professionals af te leveren. Ze hoeven niet allemaal zo ze zijn als deze vijf, maar we willen als hogeschool wel een bijdrage leveren aan de maatschappij door ondernemende mensen af te leveren.”

Mensen die van aanpakken weten en de wereld van morgen een beetje beter maken. Verhofstad: ,,We hanteren als slogan op de HAN ‘open up new horizons’. Wij willen studenten zodanig faciliteren dat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en nieuwe horizonnen dichterbij kunnen brengen. En daarmee een bijdrage aan de wereld kunnen leveren. Deze vijf studenten hebben laten zien dat ze dat kunnen.”

Bron: gelderlander.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313