HAN opent waterstoflab op IPKW

06-12-2019
De HAN heeft woensdag 4 december een eigen waterstoflab geopend op IPKW: het HAN H2lab. ‘H2’ is de scheikundige afkorting voor het waterstofgas. Dat gas wordt steeds meer gezien als een belangrijke vervanger voor het aardgas.

CV-ketel op waterstof ontwerpen en bouwen
“De techniek is nu klaar om toegepast te worden. Alleen moeten we nog voor elke toepassing een eigen systeem ontwerpen”, vertelt Mascha Smit, lector Duurzame Energie van de HAN. Zij ziet daarin een rol voor haar onderwijsinstelling weggelegd.

“Het aardgasnet vervangen door een waterstofnet, dat laten wij aan de grote bedrijven over. Maar wij kunnen bijvoorbeeld wel een CV-ketel op waterstof ontwerpen en bouwen. Die kosten nu nog zo’n € 20.000,-, maar kunnen wij dat efficiënter, slimmer, goedkoper?”

Het enthousiasme over waterstof als schone energiebron is niet nieuw. In de jaren ’90 werd al voorspeld dat iedereen in de 20e eeuw op waterstofauto’s zou rijden, maar anno 2019 is het in Europa nog steeds niet zover.

Volgens Mascha Smit moet het nu toch echt gaan gebeuren. “We zitten nu in een hele andere situatie: de energietransitie (de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen) maakt de verdere ontwikkeling van de waterstoftechnologie nu echt een noodzaak.”

Bron: omroepgelderland.nl en han.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313