Gelderlander: proef met wietteelt is welkom op Kleefse Waard

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem wil graag het landelijke experiment voor een legale wietkwekerij binnenhalen. Directeur Kevin Rijke van IPKW spreekt over ‘een spannend initiatief’.

Een door de overheid gecontroleerde wietkwekerij in één van de fabriekshallen op Industriepark Kleefse Waard. Directeur Kevin Rijke van IPKW ziet dat wel zitten.

“Wij zijn innovatief, hebben de beveiliging en ervaring met hennepteelt voor textiel. Ik zie zo’n landelijk experiment hier wel zitten.”

Discussie
Rijke loopt daarmee vooruit op de discussie Innovate X Change van 29 november op het terrein van IPKW, met als thema ‘Cannabis Valley regio Arnhem’.

Deze debatavond haakt in op het idee van het nieuwe kabinet om landelijk zes tot tien proeftuinen aan te wijzen voor het gedoogd telen van wiet. Arnhem heeft zich als één van de vele gemeenten opgegeven voor dit experiment.

“IPKW zou een logische plek zijn. Wij experimenten al vier jaar met hennepteelt. Dat begon met een halve hectare. Inmiddels hebben we hier op de Koningspleij een hennep-akker van vijf hectare”, zegt Rijke.

THC-waarde
De hennep waar Rijke het over heeft, bevat geen thc-waarde, de opwekkende stof in cannabis. De vezels van de plant worden gebruikt in kleding, bouwmaterialen en veevoer.

“Waarom voegen we daar niet de medicinale en commerciële hennep aan toe? Mij lijkt het een spannend initiatief dat ik graag wil omarmen”, zegt Rijke.

Nadat een maand geleden het nieuwe kabinet proeven met legale wietteelt opperde, meldde Arnhem bij monde van burgemeester Ahmed Marcouch zich aan bij het kabinet. “De schizofrene situatie aan de achterdeur van de koffieshops moet worden geregeld”, antwoordde hij op raadsvragen.

Proeftuin
De bijeenkomst Innovate X Change van de Innovatiefabriek en IPKW zou een basis moeten leggen voor de komst van een gereguleerde proeftuin op IPKW.

“Het zou mooi zijn dat aan het eind van die debatavond een voorstel ligt dat vooruitloopt op de keuze van het kabinet. Daarmee toon je dat je met het onderwerp bezig bent, dat je ideeën hebt”, zegt organisator Christiaan Holland. “Het zou leuk zijn als IPKW uit de bus komt als proeftuin, omdat wij daar ook zitten. Maar het gaat erom dat we tot een concreet voorstel voor de gemeente Arnhem komen. Of dat nu hier of ergens anders is in Arnhem. ”

Veel verder dan een proeftuin voor gereguleerde wietteelt gaat directeur Rijke niet. “Daarvoor hebben we te weinig ruimte aan de Kleefse Waard. Het gaat puur om de pilot.”

Het debat Cannabis Valley regio Arnhem vindt plaats op IPKW op woensdag 29 november en begint om 20.00 uur.

Er zijn meer enthousiaste reacties voor legale wietteelt: ook in Cuijk, Bemmel, inWageningen, Tiel, Nijmegen en Berkelland.

Bron: gelderlander.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313