Gebouw KB winnaar vakjuryprijs Willem Diehlprijs 2021!

Op 28 september werden de winnaars bekend gemaakt van de Willem Diehlprijs 2021, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste restauratie, renovatie, transformatie en herbestemming. Gebouw KB, ontworpen door HofmanDujardin & Schipper Bosch in opdracht van IPKW, is winnaar van vakjuryprijs.

Volgens de jury is de ruimtelijke kwaliteit van Gebouw KB meer dan bij de overige finalisten een gegeven, ‘maar zelfs een schitterende betonnen kathedraal als deze kan in de verkeerde handen compleet worden verruïneerd’. De jury is onder de indruk van de visie en vasthoudendheid waarmee Schipper Bosch ‘op voorbeeldig tegendraadse wijze’ dit voormalig industriegebied stap voor stap innoveert. Gebouw KB is een uitmuntend voorbeeld van deze strategie van learning by doing, de kennis die eerder werd opgedaan is hier toegepast, maar bovenal vormt Gebouw KB zelf een schoolvoorbeeld van een renovatie en innovatieve invulling van een monumentaal industriepand en heeft zo een positieve maatschappelijke impact.

Uit het vakjury rapport, klik hier om de volledige feedback te lezen:

IPKW is sinds 2003 eigendom van Schipper Bosch die dit oude industriegebied als ‘gebiedscurator’ heeft getransformeerd tot ‘kraamkamer’ voor en vol nieuwe energie, maar met behoud van de oude architectonische en ruimtelijke kwaliteiten en gebouwen. New ideas need old buildings. Oud en nieuw versterken elkaar. Dat geldt zeker ook voor Gebouw KB. Deze schitterende betonnen kathedraal, is getransformeerd tot een kantoorruimte, waarbij architect, opdrachtgever en de toekomstige gebruiker samen optrokken. De ruwe bestaande structuur is terughoudend schoongemaakt en daarin is een nieuwe demontabele structuur van splitlevels en trappen gehangen. Deze contrasteert en combineert wonderwel met de oudbouw. De jury is onder de indruk
van de ingrepen, die logistiek en licht hebben toegevoegd, maar ook van de aandacht van de opdrachtgever die consistent gaat voor kwaliteit.

Bron: CASA

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313