Gebouw AR genomineerd voor Heuvelink Architectuurprijs 2020

24-07-2020
Architectuurcentrum CASA organiseert dit jaar traditiegetrouw de Heuvelinkprijs, dé tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor het beste nieuwbouwproject. De finalisten dingen mee naar de vakjury- en de publieksprijs. Eén van de genomineerde projecten is Gebouw AR op IPKW.

Waardering voor schoonheid
In opdracht van Schipper Bosch is op IPKW Gebouw AR verrezen. Niet alleen een functioneel ‘opslaggebouw’, maar ook een bijzonder architectonisch object. Architectenbureau Space Encounters gaven we de opdracht om een opslaggebouw te ontwerpen voor logistieke diensten met ook ruimte voor kantoren. De uitdaging was om dit aan te laten sluiten bij de oude industriële gebouwen op IPKW die dit nieuwe bouwwerk vergezellen.

In plaats van de archetypische doosvormige schuur te ontwerpen, streefde Space Encounters naar een subtiel architectonisch effect zonder het functionele doel van het gebouw te verliezen. Het gebouw kreeg de typische functionele details van de oude industriële gebouwen; uitstekende dakranden om gevels te beschermen tegen regen, dakramen op het noorden voor een grote hoeveelheid indirect zonlicht en het gebruik van economische maar duurzame materialen.

Geïnspireerd door de architectonische taal van het industriepark is er een lichtgewicht stalen constructie ontworpen met driehoekige spanten op een hoogte van 8 m, met hellende dakoppervlakken met geïntegreerde dakramen. Binnen de herhaling van de schuine daken draaien de oost- en westgevels lichtjes naar binnen en naar buiten om een soort harmonica-effect te creëren.

Het resultaat is een utilitair gebouw zonder dat de poëzie van de architectuur verloren is gegaan. Door te spelen met vormen, licht en schaduw, leegte en massa, werd een algemeen opslaggebouw een zelfbewust architectonisch object.

Arnhemse architectuurprijs 
De Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw, is in de jaren negentig door de gemeente Arnhem en dagblad De Gelderlander in het leven geroepen om lokale architectuur alsook de interesse daarvoor te stimuleren. Vandaar dat de Heuvelinkprijs, die sinds 2008 wordt georganiseerd door architectuurcentrum CASA, bestaat uit een vakjury- en een publieksprijs. De jury, bestaande uit Jan Nauta (Studio Nauta), Jeroen van Schooten (TeamV) en Philomene van der Vliet (BOOM Landscape), heeft uit alle nominaties een shortlist geselecteerd. Zeven projecten, waaronder Gebouw AR, zijn eind juni bezocht en beoordeeld. Naast de vakjuryprijs wordt na de zomer een publieksprijs georganiseerd in samenwerking met dagblad De Gelderlander. De winnaars van beide prijzen zullen in september bekend worden gemaakt.

Fotocredit: Sebastian van Damme

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313