IPKW > Nieuws > Fabriekshal transformeert tot dynamische werkomgeving

Fabriekshal transformeert tot dynamische werkomgeving

Op IPKW transformeert Gebouw KB van voormalige fabriekshal tot een dynamische werkomgeving. Binnen de bestaande betonnen structuur hangt een indrukwekkend stelsel van nieuwe vloeren vrij in de hoge ruimte. Visie en ontwerp versterken elkaar in deze co-creatie van HofmanDujardin, Schipper Bosch en Karbouw. Het plan bouwt voort op de bestaande kwaliteiten van het gebouw.

Voormalige Akzo-fabriekshal

Gebouw KB, prominent gelegen aan de Hoofdstraat op IPKW, is een voormalige Akzo-fabriekshal voor nylon. Om in het verleden plek te kunnen bieden aan enorme ketels, heeft het gebouw veel hoogte en een stevige betonnen draagstructuur. Deze kwaliteiten vormden het uitgangspunt van de herontwikkeling. Door een slimme constructie zijn in het enorme gebouw drie verdiepingen gerealiseerd, waarlangs het licht door de oorspronkelijke lichtstraten naar beneden schijnt.

“De kenniswerker van nu stelt hoge eisen aan hoe zijn werkgever is gehuisvest. Identiteit en authenticiteit zijn daarbij belangrijker dan ooit”, aldus architect Mendel Robbers, die met collega Emile de Wit vanuit Schipper Bosch samenwerkte met het internationale architectenbureau HofmanDujardin. “In het gebouw komt de geschiedenis rond de maakindustrie nu samen met interessante partijen uit de kennisindustrie.”

Dynamische werkomgeving

De meeste gezamenlijke functies, zoals de receptie, een café en vergaderruimtes, zijn ondergebracht op de begane grond. Hier ontstaat de aansluiting op de groene buitenruimte van IPKW en het laadplein voor elektrische auto’s, dat momenteel naast het gebouw wordt ontwikkeld. Op de verdiepingen zijn verschillende werkplekken, concentratieruimtes en een loungehoek. De opvallende trappen vormen daarbij de verbinding en fungeren tevens als ontmoetingsplek. De vloerbedekking is gemaakt van gerecyclede garen en een deel van het meubilair is hergebruikt.

Door de constructie van de verdiepingsvloeren zo licht mogelijk te maken, blijft de ruimtelijkheid van het oorspronkelijke gebouw visueel behouden. Bovendien is de transformatie hiermee aanpasbaar en zelfs omkeerbaar. Zo kan de gebouwstructuur blijven inspelen op de toekomst.