Duurzame stadsdistributie met de HydroCargo bakfiets

Vanaf 1 februari start in Arnhem de ontwikkeling van de HydroCargo bakfiets. Dankzij het gebruik van waterstof zal deze bakfiets een grotere actieradius hebben en kan deze sneller worden bijgeladen. De Arnhemse ‘Groene Rijders’ zullen als eerste stadsdistributeur van Nederland gebruik gaan maken van deze nieuwe duurzame manier van transport.

Waterstof
Steeds meer steden zijn op zoek naar duurzamere vormen van stadsdistributie. Hierbij wordt vooral gekeken naar elektrische voertuigen en bakfietsen. Nadeel van deze keus is de beperkte actieradius van de voertuigen en de relatief lange laadtijden. De Arnhemse stichting ‘Alles over Waterstof’ gaat binnenkort in de praktijk testen of bakfietsen op waterstof hier een oplossing voor kunnen zijn.

Duurzame waterstof heeft als voordeel dat het veel energie kan opslaan in tanks. En uit waterstof is op eenvoudige wijze elektriciteit te maken, die gebruikt kan worden om de bakfiets aan te drijven. Bovendien is een tank eenvoudig binnen 5 minuten te vullen en kan de bakfiets weer de straat op. ‘De techniek staat nog in de kinderschoenen maar ontwikkelt zich razendsnel’ aldus Frank Mietes van Alles over Waterstof. Eerder ontwikkelden ze al een step op waterstof en een waterstof kookstel waarmee ze het gebruik van waterstofgas demonstreren.

Samenwerking
Het project wordt gecoördineerd door Alles over Waterstof. Het wordt gezamenlijk uitgevoerd met de bakfiets fabrikant Urban Arrow en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Urban Arrow is erg geïnteresseerd is in de mogelijkheden die de waterstof techniek voor haar fietsen te bieden heeft. Het Lectoraat Duurzame Energie van de HAN en twee afstudeerders zijn betrokken bij de techniek ontwikkeling. Het project vindt plaats in het Waterstof lab van de HAN, op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. Het wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie Gelderland.

Erwin Geurts van Alles over Waterstof: ‘Het is een uniek project waarbij bedrijfsleven, studenten en onderzoekers samenwerken aan de ontwikkeling van de waterstofbakfiets, die bovendien gedurende de ontwikkeling al in de praktijk getest en verbeterd wordt’. 

Vanaf april zal de bakfiets gereed zijn voor de eerste praktijktesten door de Groene Rijders en is de kans groot dat Arnhemmers deze innovatieve waterstof bakfiets op straat gaan tegenkomen. De ontwikkelingen kunnen gevolgd worden op hydrocargo.nl.

Bron: allesoverwaterstof.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313