Duurzame collectie stoelen met biomateriaal van IPKW’er Plantics

De Drentse meubelfabrikant VepaDrentea lanceert als eerste ter wereld een collectie stoelen met een kuip van een uniek biomateriaal gemaakt van hennep en hars die beide volledig biologisch, plantaardig en recyclebaar zijn. Iets dat nog niet eerder mogelijk was. Het unieke biomateriaal is ontwikkeld door IPKW’er Plantics en wereldwijd gepatenteerd. Om van het biomateriaal een hoogwaardige stoelkuip te maken is door Plantics en VepaDrentea twee jaar intensief samengewerkt.

De nieuwe collectie, genaamd Hemp, wordt geheel in Nederland geproduceerd en bestaat uit stoelen en barkrukken met diverse onderstellen van PEFC-gecertificeerd hout of recyclebaar staal. Met de productie wordt meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. De stoelen zijn daarnaast zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig te scheiden zijn en materialen eindeloos herbruikbaar.

UvA-onderzoekers Prof. Dr. Gadi Rothenberg en Dr. Albert Alberts ontwikkelden in hun zoektocht naar een biobrandstof vanuit biologisch afvalmateriaal per ongeluk een kleverige massa die een uniek hars bleek te zijn. Dit hars vormde samen met hennepvezels de basis van een nieuw materiaal waarmee Plantics en VepaDrentea aan de slag zijn gegaan. ‘Wij waren al jaren op zoek naar een biomateriaal waarbij zowel de grondstof als het bindmiddel biologisch, plantaardig en recyclebaar is. Alleen dan zouden we écht een duurzaam product kunnen ontwikkelen. We zijn ontzettend trots dat we dit na twee jaar van onderzoek hebben kunnen realiseren en hiermee de eerste ter wereld zijn. Een innovatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan onze missie om grondstoffenschaarste, klimaatverandering en CO2-uitstoot tegen te gaan,’ aldus Janwillem de Kam, directeur VepaDrentea.

Een kuip van biologisch hennep en hars
De vezels uit de hennep dienen als grondstof om de zitkuip van de stoel te maken. Het voordeel van hennep is dat het groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, nauwelijks water nodig heeft en het in Nederland wordt verbouwd. Daarnaast is hennep sterk én neemt het CO2 op. Hierdoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2-voetafdruk. Er wordt dus meer CO2 opgenomen dan uitgestoten.

Als bindmiddel is de biologische hars gebruikt. Dr. Wridzer Bakker, CEO Plantics: ‘Bestaande bindmiddelen zijn giftig en niet afbreekbaar waardoor de resten eindeloos lang in het milieu rondzwerven. Om schade aan het milieu tegen te gaan hebben we een 100 procent biologische thermohardende hars ontwikkeld die de hennepvezels aan elkaar verbindt. Het hars is gemaakt van puur plantaardige materialen – waaronder restmateriaal uit suikerbieten – en is recyclebaar. In de toekomst hopen we alle materialen met schadelijke harsen te vervangen door onze natuurvriendelijke variant.’

Een oneindige stoel voor kantoor én thuis
De onderdelen van de stoel zijn zo ontworpen dat ze na gebruik eenvoudig van elkaar gescheiden en hergebruikt kunnen worden. De Kam: ‘Hoewel de kuipen in de natuur volledig afbreekbaar zijn, breken we ze liever niet af. Dat is zonde en onnodig. De kuip wordt vermalen en daarna opnieuw geperst. Met dezelfde kwaliteit en eindeloos opnieuw. Wij zijn het enige bedrijf ter wereld waarbij dit mogelijk is zonder dat er nieuwe grondstoffen worden toegevoegd.’

De nieuwe Hemp-collectie is niet alleen geschikt voor op kantoor, maar ook voor thuis. ‘Kantoren worden steeds huiselijker ingericht. De meubels die op kantoor staan passen daarom ook goed in je eigen woonkamer. Dit geldt ook voor de Hemp-collectie. We hebben niet alleen gelet op duurzaamheid en of het praktisch is, maar ook op design, comfort en betaalbaarheid,’ aldus De Kam.

Bron: plantics.nl

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313