De Fluff-collectie: samenwerking tussen Rick Tegelaar en Wool & Wire

Na de eerste ontmoeting zagen zowel Rick Tegelaar als Wool & Wire een krachtige samenwerking ontstaan om de nieuwe Fluff-collectie te creëren, waarbij de grenzen van materialen en vakmanschap worden verlegd.

De eerste experimenten en prototypes van de tapijten zijn op IPKW ontwikkeld de HE Ontwerpstudios. De verdere productie heeft zowel hier plaatsgevonden als in de fabriek van Wool & Wire.

Samenwerking
Wool & Wire zocht voor hun Fluff-collectie een getalenteerde ontwerper om hun visie tot leven te brengen met nieuwe creaties. Rick Tegelaar staat bekend om zijn focus op het ontdekken van nieuwe mogelijkheden voor bestaande materialen.

Rick Tegelaar: “De samenwerking is oorspronkelijk tot stand gekomen door een gezamenlijk contact in onze netwerken. Na een eerste kennismaking ontdekten we dat we beiden kansen zagen om de natuurlijke materialen en ambachtelijke technieken van Wool & Wire te combineren met de innovatieve aanpak van onze studio.”

“We hebben uitgebreid onderzoek gedaan in de fabrieken van Wool & Wire in België om hun weef, tuft en finishing technieken eigen te maken. Vanuit dat onderzoek zijn we gaan kijken hoe we de gebruiker kunnen verleiden om nog dichter in contact te komen met de tapijten en daarmee de materialen en structuren.”

Creativiteit in actie
In een project als Fluff komt Rick Tegelaar’s creativiteit helemaal tot uiting. Met zijn visionaire aanpak blaast hij natuurlijke materialen een nieuw leven in, waarbij je wordt uitgedaagd om op een nieuwe manier naar vertrouwde materialen en technieken te kijken.

”Wat bedenk je als ontwerper als je in een omgeving terechtkomt met zoveel kennis, kunde en mogelijkheden? Voor mij was het vooral belangrijk om het ambacht te gebruiken als katalysator in plaats van te proberen op de stoel van de ambachtsman te kruipen. Daarom zijn we gaan kijken naar andere afwerktechnieken voor natuurlijke materialen en hebben deze gekruist met de bestaande kwaliteiten van Wool & Wire”, aldus Tegelaar.

“Door de tapijten te borstelen trekken we de lussen in het tapijt omhoog waardoor een zachte structuur ontstaat, een ‘fluffy’ structuur. De geborstelde haren doen een beetje denken aan een schapenvacht. Hierdoor wordt de ervaring van een wollen tapijt versterkt en de gebruiker uitgenodigd om dichter bij het tapijt te komen. Door de tapijten op deze manier te bewerken zijn we ook heel flexibel in compositie en formaat waardoor maatwerk vrij eenvoudig is. Dit wordt verder vergemakkelijkt omdat de tapijten met de hand worden vervaardigd door de vakmensen van Wool & Wire,” vervolgt hij zijn verhaal.

Het resultaat
Een tapijt dat niet enkel je vloer bedekt, maar ook een verhaal vertelt. Een verhaal van innovatie, vakmanschap en een diepe passie voor natuurlijke materialen.

Rick Tegelaar concludeert: “Ik ben ontzettend trots op de collectie en de samenwerking met Wool & Wire. Het is ontzettend leuk om te zien dat door goed samenwerken innovatie soms ook heel vatbaar kan zijn. De kleine ingreep in het materiaal met een groot effect op functie en vormgeving maakt het echt een product van mijn hand.”

Ontdek de Fluff-collectie!

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313