Chingiskhan moest boer worden in Kazachstan, maar heeft nu een e-bikebedrijf in Nederland

Artikel Gelderlander:

In Allemaal Arnhemmers vertellen stadsgenoten met wortels in het buitenland hun verhaal. Dit keer: Chingiskhan Kazakhstan (24). ,,Waar ik aan moest wennen in Nederland was de directheid.”

,,Het is zeldzaam, ja, dat iemand de achternaam heeft van zijn geboorteland, Kazachstan in mijn geval. Al heb je natuurlijk Johnny English, haha. Als ik Kazachstan zeg, zeggen veel mensen Borat. Prima, ik kan om Borat lachen, al geldt dat niet voor al mijn landgenoten. Ik ben trots op mijn land. Zie de tattoo op mijn arm, met de Kazachstaanse god van de sky.

Ik ben geboren in Astana, de hoofdstad, inmiddels Nur-Sultan. Crazy, de naam van de stad is al meermaals veranderd. Kazachstan is een interessant land. Vanwege de ligging – tussen Azië, Rusland en Turkije – vind je er een mix van invloeden. Dat heeft als grootste voordeel: veel vrije feestdagen, haha. Van Suikerfeest tot Pasen.

Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Nederland, om te studeren aan de Universiteit van Wageningen. Mijn ouders hebben een boerderij, Wageningen loopt qua landbouwinnovatie voorop. Het plan was dat ik de opgedane kennis mee naar huis zou nemen om mijn ouders op te volgen. Maar na drie jaar stopte ik. Ik vond de studie niet leuk genoeg. Bovendien droomde ik van een toekomst als ondernemer.

Dit voorjaar gaat Bondi in Arnhem aan de slag
Nu studeer ik International Business in Arnhem. Mijn droom is al uitgekomen: ik ben ondernemer. Met twee medestudenten ben ik Bondi begonnen. We schreven iedereen uit de Quote 500 aan. Vijftien mensen reageerden, een persoon investeerde. Bondi biedt e-bikes aan, die mensen met onze app kunnen huren. Het idee komt voort uit mijn fascinatie voor fietsen, die je in Kazachstan bijna niet ziet. We zitten in negen steden, van Den Haag tot Almelo. Arnhem volgt dit voorjaar. We gaan, zowel qua steden als vervoersmiddelen, flink uitbreiden.

Waar ik aan moest wennen in Nederland was de directheid. Zeggen wat je denkt. Ik houd ervan, inmiddels. Net als jullie onderwijs, dat voor iedereen toegankelijk is. In de toekomst wil ik in andere continenten wonen. Het liefst eindig ik in eigen land, met het starten van een universiteit waar ook arme mensen kunnen studeren.”

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313