Beton van de buren voor fundering windmolen IPKW

Maandag 10 oktober reden vrachtwagens vol beton ongeveer 70 keer af en aan naar IPKW om het beton te leveren voor de fundering van de windmolen.

Het beton kwam van de buren: Dyckerhoff Basal Betonmortel dat vlakbij IPKW is gevestigd. Dankzij deze lokale samenwerking is de basis gelegd voor de laatste te bouwen windmolen van Windpark Koningspleij. De windmolen zal naar verwachting eind dit jaar worden opgebouwd.

Samen met lokale partners
Door het bewust aangaan van de lokale samenwerking was de impact op de omgeving minimaal. Ramon Jillings, projectleider bouw van Pure Energie: “We werken vaak samen met lokale partners: onder andere om de lokale bedrijvigheid te bevorderen. In dit geval was het letterlijk een kwestie van de hoek om rijden. Daarmee was de overlast op en rond de locatie minimaal.”

Een windmolenfundering in cijfers
Voor een windmolen is een stevige basis nodig. Er komt namelijk nogal wat op te staan. Als je de cijfers van zo’n fundering op een rijtje zet is het best indrukwekkend:

  • Funderingdiameter: 17 meter
  • Funderingshoogte: 3,2 m meter
  • Aantal betonnen heipalen: 30 stuks
  • Gewicht van de wapening: 66.956 kilo
  • Omvang van het beton: 463 kubieke meter

De heipalen zijn in augustus al aangebracht met een boorstelling. En voor wie zich afvraagt; zoveel materiaal produceren kost toch ook energie? Dat klopt inderdaad. Gelukkig wekt een moderne windmolen binnen gemiddeld 23 weken genoeg energie op om dit te compenseren. 

De laatste windmolen van Windpark Koningspleij
De windmolen op IPKW is een van de vier windmolens langs de Pleijroute in Arnhem: samen vormen ze Windpark Koningspleij.

De windmolen zal net als de andere drie windmolens van het merk Enercon (type E-115) zijn. Volgens de huidige planning wordt hij aan het einde van dit jaar opgebouwd. Vanaf begin volgend jaar gaat de windmolen naar verwachting ongeveer 8.000.000 kilowattuur duurzame stroom per jaar opwekken.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313