Tyromer

Van oude autobanden nieuw rubber maken om er vervolgens weer autobanden mee te maken. Het Canadese bedrijf Tyromer maakt het mogelijk. Hun circulaire formule is een oplossing voor de vier miljoen ton afval die gebruikte autobanden jaarlijks vormen in Europa. Tyromer start zijn Europese tak in Arnhem en opent een fabriek waar ‘compounders’, oftewel bedrijven die materialen mixen en verkopen, kunnen zien hoe ze de recyclingmethode zelf kunnen toepassen. 

Product van moeder natuur
Een groot deel van het ‘afval’-rubber is een product van moeder natuur. Het is een slijtvast en sterk materiaal. Dat mag niet vernietigd worden. Tyromer heeft onder aanvoering van de Canadese professor Costas Tzoganakis van University of Waterloo uitgevonden hoe je van het rubber van gebruikte autobanden (en eventuele andere rubbers) nieuw rubber maakt. Als bedenker van het proces verkoopt Tyromer nu licenties aan compounders, die er vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Hoe meer bedrijven rubber recyclen, hoe groter de milieuwinst.

Niet alleen het hergebruik van het materiaal is milieuvriendelijk. Deze methode bespaart ook nog eens 94 procent energie ten opzichte van het maken van ‘virgin’ rubber.

contactgegevens

Tyromer

Westervoortsedijk 73
Gebouw WB


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313