Plantics
Het op IPKW gevestigde bedrijf Plantics wil een doorbraak oplossing bieden voor de wereldwijde plastic problemen en een belangrijke bijdrage leveren aan CO2-emissiereductie. Plantics is een jong bedrijf dat een uniek circulair alternatief heeft voor plastic: een sterk, veilig en recyclebaar biomateriaal. De grondstoffen zijn voor 100% afkomstig van plantaardig restmateriaal, in ruime mate beschikbaar en competitief. Het Plantics biomateriaal heeft een negatieve CO2 footprint, is recyclebaar en als het toch in het milieu terechtkomt is het (instelbaar) bio-afbreekbaar.
Het nieuwe duurzame materiaal
Jaarlijks wordt wereldwijd bijna 400 miljoen ton plastic uit aardolie geproduceerd. Het verminderen van plasticafval en het verlagen van de CO2-uitstoot is topprioriteit van de Europese Unie. Naast het probleem van afval bevatten de plastics die gebruikt worden in de meeste constructiematerialen (zoals houtpanelen en schuimdelen) zeer gevaarlijke stoffen. Zo is formaldehyde, dat in praktisch ieder houtpaneel zit, giftig en kankerverwekkend en is het veelgebruikte polyurethaanschuim brandbaar en de rook zeer giftig.
Nieuwe wetgeving dwingt industrieën om veilige alternatieven te gebruiken voor de huidige plastics.
Alternatieven voor conventionele plastics op petrochemische basis zien echter nog nauwelijks toepassing. Zo maken bioplastics minder dan een procent uit van de jaarlijkse wereldwijde plasticproductie. Tot nu toe kunnen deze bioplastics niet de functionaliteit bieden van conventioneel plastic en zijn ze bovendien niet kostencompetitief.
Plantics bouwt voort op een uitvinding van de Universiteit van Amsterdam. Dit heeft geleid tot unieke bioharsen en tegelijkertijd de eerste thermohardende biomaterialen ter wereld. Het hars kan gebruikt worden in combinatie met veel andere (bio)materialen met meerdere productietechnieken en kan in meerdere productvormen verwerkt worden. Bijvoorbeeld plaatmaterialen van hout of hennep, geluidsisolerende binnenwanden van gerecycled papier, vlamvertragende isolatie- en constructieschuimen, en vele andere composietmaterialen. Ook heeft Plantics productalternatieven voor wegwerp plastic.
Samenwerking met partners en studenten
Partners uit de maakindustrie en kennisinstellingen ontwikkelen samen met Plantics toepassingen voor het Plantics biomateriaal. Plantics heeft in gebouw BF op IPKW laboratoria en pilot productieruimtes. Ook maken ze gebruik van faciliteiten van hun partners; bijvoorbeeld de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Studenten van opleidingen zoals industrieel productontwerp, werktuigbouwkunde, bouwkunde en chemie zijn aan de slag met verschillende toepassingen met de Plantics biohars, bijvoorbeeld bij ontwerpen van circulaire meubels, keukens, natuurlijke en veilige bouwmaterialen of andere toepassingen die het gebruik van plastic kunnen terugdringen.
De potentie van het materiaal is groot. Plantics heeft al verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, zo is Plantics onlangs samen met partner Vepa the furniture factory gekozen tot winnaar van de wereldwijde innovatie prijs “Renewable Material of the year 2021”. Door de aandacht groeit Plantics hard. Ze verwacht dat eind volgend jaar bij Plantics en haar partners rond de 75 medewerkers werken aan het nieuwe biomateriaal. Ook voor studenten zijn er volop mogelijkheden binnen Plantics tijdens de studie, maar ook daarna.