Windpark Koningspleij produceert ruim 5% van Arnhems elektriciteitsverbruik

Nadat de laatste windmolen van Windpark Koningspleij in Arnhem begin december volledig is opgebouwd begon in januari een testfase. Inmiddels is de eerste kilowattuur (kWh) opgewekt, de eerste van de 8,5 miljoen die deze vierde windmolen jaarlijks ongeveer zal produceren.

Over Windpark Koningspleij
Op en nabij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem staan sinds eind 2022 vier windmolens met een tiphoogte van 177,5 meter die samen Windpark Koningspleij vormen. Drie van deze windmolens zijn in het bezit van Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind en werden eerder in 2022 al gebouwd. Maar liefst 566 omwonenden zijn via deze coöperatie gedeeltelijk eigenaar van de drie windmolens. De vierde windmolen, en de enige die op het IPKW terrein staat, is van Pure Energie en draait nu ook in volle glorie.

Naar verwachting wordt er dankzij Windpark Koningspleij 34 miljoen kWh opgewekt per jaar. Dit is net zoveel als ruim 5% van het Arnhemse elektriciteitsgebruik in 2021. Zo wordt er ook vanuit Arnhem bijgedragen aan het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening.

Lokale meerwaarde
De relatie met Rijn en IJssel Energiecoöperatie is overigens niet de enige verbinding die het project heeft met de omgeving. Eerder schreven we al een artikel over de bouw van de funderingen onder de windmolens. Het lokale bedrijf Dykerhoff Basal Betonmortel, dat naast IPKW ligt, heeft dit in oktober van 2022 voor ons verzorgd. Een hele operatie. Je leest hier hoe dat precies zit.

De samenwerking met lokale ondernemers is een van de manieren waarop we de directe omgeving betrekken bij de ontwikkeling van een duurzaam energieproject. Maar niet alleen voor bedrijven is er een meerwaarde. Door middel van een omgevingsfonds krijgen omwonenden jaarlijks de beschikking over een ‘potje’ waarmee zij de leefbaarheid van de stad, het dorp of de wijk kunnen verbeteren. Voor een periode van 15 jaar gaat van elke door het windpark opgewekte megawattuur, €0,50 naar het omgevingsfonds.

Tien dagen draaien, eindinspectie en overdracht
In de testfase zal de windmolen tien dagen onafgebroken draaien en worden systemen uitvoerig getest. Als deze testfase succesvol is afgerond, vindt er een eindinspectie plaats. Hierbij wordt de windmolen van boven tot onder grondig nagelopen. Als eventuele uitdagingen zijn verholpen door de windmolenleverancier, kan de vierde windmolen volop gaan doen waar ‘ie goed in is: wind omzetten naar stroom. De windmolen op IPKW wordt vervolgens overgedragen aan onze collega’s van de afdeling beheer die er de komende jaren voor zorgen dat alles vlekkeloos blijft draaien.

Dan komt er een einde aan de ontwikkel- en bouwfase van Windpark Koningspleij. Een traject dat in 2014 begon in samenwerking met partners als IPKW, Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind. Wil je meer weten over het project of de samenwerking? Kijk dan op www.windparkkoningspleij.nl

Het volledige artikel is geschreven door Pure Energie.
Afbeelding is gemaakt door Jop van der Geer.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313