Pitron tijdens The Future of Us 2022: circulaire economie is een lange termijn investering

Op 6 oktober vond de vierde editie van het informatieve festival The Future of Us plaats op IPKW. The Future of Us is hét evenement in Oost-Nederland over de energietransitie, circulaire economie en innovatie en wordt georganiseerd door Kiemt en IPKW. Dit jaar had het festival de titel ‘Changing our ways’ meegekregen met als thema: Hoe trotseren we de afhankelijkheid van grondstoffen binnen de energietransitie? Eindelijk konden bezoekers elkaar weer live treffen, tijdens deze uitverkochte editie, om over dit thema met elkaar in gesprek te gaan, te netwerken en zich laten inspireren door sprekers uit binnen- en buitenland en de vele innovaties die zich aan het publiek presenteerden.

Circulaire economie is een lange termijn investering
Keynote spreker Guillaume Pitron, Franse journalist en onderzoeker, nam aanwezigen mee in de inzichten die hij heeft opgedaan door jarenlang onderzoek, en welke oplossing hij voor ogen ziet:

Pitron: “We hebben de switch gemaakt naar een economie waar we vervuiling hebben uitbesteed aan landen die schaarse grondstoffen produceren, en dat komt met een prijs. Recycling en de overgang naar een circulaire economie zijn oplossingen, maar alleen als lange termijn investeringen. Ook al ligt het hier in het westen supergevoelig, we komen er niet onderuit om de discussie te heropenen om onze mineraalmijnen weer in gebruik te nemen, op een zo schoon mogelijke manier, als we minder afhankelijk willen zijn van landen als China.”

Concrete voorbeelden vanuit gemeente en provincie
Helga Witjes, gedeputeerde Economie & Innovatie bij provincie Gelderland en Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem deelden een aantal concrete voorbeelden waar zij mee bezig zijn:

Helga Witjes: “Wij willen als provincie graag opschalen. De doelstelling is om in 2030 al 50% circulair te zijn. Daar hebben we de ondernemers die beseffen dat je met circulair ondernemen geld kan verdienen hard bij nodig. Circulariteit begint bij het hergebruik van materialen.

Nermina Kundic: “Een concreet voorbeeld waarin Helga en ik samenwerken is de circulaire sloop van het provinciekantoor Prinsenhof. We gaan kijken hoe we zoveel mogelijk onderdelen hoogwaardig kunnen hergebruiken voor andere projecten in Arnhem. Grondstoffen uit de aarde halen,  is eindig. Dus als we bouwen, moeten we het ook weer uit elkaar kunnen halen en hergebruiken.

Naast deze sprekers waren er op diverse podia tafelgesprekken met gasten uit binnen- en buitenland. En konden bezoekers zich laten inspireren door vele innovaties, zoals de eerste elektrische trekker ter wereld en circulaire zonnepanelen.

Bekendmaking winnaars Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs
Tijdens het festival zijn ook de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs bekend gemaakt. Jan Terlouw was persoonlijk aanwezig om de prijzen uit te reiken.
De Jan Terlouw Innovatieprijs is dit jaar gegaan naar Callic met de aquathermie skid; warmtewinning uit water als alternatief voor aardgas. De jury ziet hierin een lokale oplossing met heel veel potentie.
De Ambitieprijs is dit jaar voor NoPalm Ingredients, die met een simpele techniek een duurzaam alternatief weet te produceren voor palmolie. Niet alleen de jury, maar ook de andere genomineerden zijn geraakt door het enorme verhaal en impact achter NoPalm Ingredients.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313