Op naar minimaal 90 waterstofauto’s in en om Arnhem

13-12-2019
Project H2-Drive is 12 december gestart
Minimaal 90 waterstofauto’s die in Arnhem en omgeving rijden. Met dit doel is het project H2-Drive gestart op 12 december. H2-Drive is een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland. Met dit project willen zij de luchtkwaliteit in de regio verbeteren. Tijdens het lanceringsevent hoorden bezoekers alles over het H2-Stimuleringspakket van H2-Drive, waarmee ze onder andere 50% korting krijgen op het tanken van waterstof in Arnhem.

Het project H2-Drive stimuleert iedereen die in een straal van 30 kilometer rondom centrum Arnhem woont en/of werkt om een waterstofauto te gaan rijden. Hoe? Met een aantrekkelijk H2-Stimuleringspakket dat bestaat uit:

  • 50% korting op het tanken van waterstof in Arnhem
  • Introductietraining waterstofauto
  • Ophaalservice bij een lege tank
  • Vervangend vervoer als een tankstation uitvalt

Lanceringsevent: waterstofauto uitproberen
De lancering van het project H2-Drive vond plaats op 12 december, op IPKW. De ruim 180 bezoekers konden er diverse waterstofauto’s bekijken en er een proefrit in maken. Ook hoorden zij alles over de achtergronden en inhoud van het project H2-Drive en het H2-Stimuleringspakket. Daarnaast vertelden rijders uit de regio hoe zij het rijden op waterstof ervaren.

Voorwaarden deelname
Om aan H2-Drive mee te doen en in aanmerking te komen voor het H2-Stimuleringspakket, gelden de volgende voorwaarden:

  • In Nederland wonen of werken binnen een straal van 30 km rondom het centrum van Arnhem (postcode 6811 CX, gemeten via https://nl.distance.to/).
  • Na 11 december 2018 een waterstof-personenauto besteld hebben. Dit geldt voor zowel zakelijke als particuliere rijders en voor zowel lease als koop.
  • Het waterstoftankstation aan de Westervoortsedijk in Arnhem gebruiken.
  • Ervaringen delen met de H2-Community.
  • Geanonimiseerde rij- en tankdata ter beschikking stellen voor onderzoek.

Op h2-drive.nl is meer informatie te vinden over H2-Drive en kunnen mensen een H2-Stimuleringspakket aanvragen.

Initiatief van Arnhem en Gelderland
Gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van H2-Drive. Beide organisaties stimuleren al langer en op allerlei manieren een duurzame leefomgeving en duurzame energie. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland: “De lucht moet snel schoner worden én we moeten tempo maken in de overschakeling naar nieuwe energie. Waterstof is veelbelovend, daarom moeten we versnellen en ben ik blij met dit project.”

Waterstof rijden is echter nu nog pionieren. Wethouder Duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp van gemeente Arnhem: “Bij waterstofmobiliteit is er sprake van een kip-eiverhaal. Er zijn weinig waterstofauto’s in Nederland omdat er weinig tankstations zijn, en er zijn weinig tankstations omdat er weinig auto’s zijn. In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig en daarom is dit project in deze regio heel logisch. Vooral ook omdat er op Industriepark Kleefse Waard een openbaar waterstoftankstation is.” H2-Drive ontzorgt waterstofrijders en maakt zo de keuze voor waterstof aantrekkelijker.

Geen CO2 en fijnstof
Waterstofauto’s stoten geen CO2 en fijnstof uit, en verbeteren zo de luchtkwaliteit in de regio. Ook de aanschafprijs is voor veel mensen een drempel om de auto te kopen. Om toch zo veel mogelijk mensen te stimuleren voor waterstof te kiezen, stellen gemeente Arnhem en provincie Gelderland hiervoor subsidie beschikbaar. Ze hebben marktpartijen uitgenodigd een voorstel te doen hoe ze zo veel mogelijk waterstofauto’s in Arnhem en omgeving willen laten rijden. Een consortium van vijf organisaties had het beste plan om waterstofrijden te stimuleren. Zij hebben dit plan uitgewerkt in een subsidieaanvraag en die subsidie is verleend. Dit consortium bestaat uit Gloedcommunicatie, H4 Lease, Herwers, Stichting Kiemt en KplusV. Samen bedachten zij H2-Drive: een project dat waterstofrijders een H2-Stimuleringspakket biedt.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313