IPKW-er Freudenberg PM: groeiambities en focus op duurzaamheid

De productie van non-wovens, oftewel vliezen, vindt al plaats op IPKW sinds Freudenberg Performance Materials B.V. nog onderdeel was van Akzo Nobel en later Low & Bonar. Sinds een paar jaar is Low & Bonar onderdeel van de Freudenberg groep. In gesprek met Joop Klaasse (directeur human recources), Paul Maas (directeur global supply chain management) en Richard Nijhof (site executive officer) spreken we over de ambities van Freudenberg, met een focus op duurzaamheid.

Toepassing van non-wovens
Freudenberg B.V.  is gespecialiseerd in de productie van non-wovens. De productie hiervan vindt op twee locaties plaats. Richard Nijhof licht het proces toe: “In Emmen wordt bicomponentgaren gemaakt. Daarna wordt het garen getransporteerd naar Arnhem en daar wordt het verwerkt tot vlies. Onze non-wovens dienen vooral als halffabrikaten voor de industrie”, vervolgt Nijhof zijn verhaal. “Zo wordt er bijvoorbeeld vloerbedekking van gemaakt, maar ook filters voor de airco’s van auto’s. Ook wordt het vlies in bitumen dakbedding gebruikt. En soms kom je het vlies tegen op de decoratieve markt, denk bijvoorbeeld aan tafellopers die je rond kerst in de supermarkt ziet liggen.”  

Ambities voor de toekomst
De strategie van de divisie richt zich vooral op de filtratiemarkt, de tapijtmarkt en duurzaamheid. Joop Klaasse: “De grootste groei is voor ons mogelijk in de filtratiemarkt. We hebben nu een beperkter marktgebied en dat willen we vergroten door de juiste producten te ontwikkelen. Zo wordt onze ‘taartpunt’ groter.” “Daarnaast is de tapijtmarkt voor ons al een volwassen markt. We willen ons marktaandeel graag behouden, maar dat betekent dat we wel de juiste producten aan onze klanten moeten blijven bieden. Ook hier blijft onze afdeling Research en Development een belangrijke rol spelen”, vervolgt Klaasse zijn verhaal. Verder is duurzaamheid een hot topic voor de hele Freudenberg Groep. “Praat met een willekeurige klant of andere ondernemer, het gaat allemaal over recycling en minder energieverbruik.”

Duurzaamheid prioriteit

Duurzaamheid is de laatste jaren een heel belangrijk thema geworden voor Freudenberg als geheel. Paul Maas: “Als je kijkt naar ons product dan verbruiken we aardig wat energie om het te maken. Dus het is belangrijk om het energieverbruik af te laten nemen. Maar ook het energieverbruik te vergroenen. Zo zijn we bezig met de aanleg van zonnepanelen voor onze productie. Daarnaast kijken we of we kunnen participeren in windmolenparken.” Ook in de producten die de divisie maakt streven ze naar een kleinere ecologische voetafdruk. “We maken dunnere vliezen die dezelfde capaciteit hebben als de vliezen die we voorheen maakten of we gebruiken materialen die gerecycled zijn”, aldus Maas.
De toewijding van Freudenberg aan het thema blijkt ook wel uit de verlaging van de CO2 uitstoot. Ten opzichte van 2021 is deze in 2022 met ruim 30% afgenomen.  

Duurzame inzetbaarheid

Duurzaamheid is ook een belangrijk thema binnen human resources. Joop Klaasse: “Duurzame inzetbaarheid van onze mensen is belangrijk. Daarom kijken we hoe we de fysieke arbeid lichter kunnen maken. Door het automatiseren van bepaalde processen zijn nek-, schouder- en rugklachten verminderd.” “We hebben nu bijvoorbeeld hier in Arnhem een inpakmachine die tapijtrollen van 5 meter lang inpakt. Dit werd voorheen met de hand gedaan. Naast het feit dat het voor de medewerkers prettiger werkt, wordt het product nu ook op een meer hoogwaardige manier bij de klant afgeleverd”, voegt Nijhof toe.

IPKW: ideale werkomgeving voor Freudenberg
Ook voor de mensen op kantoor wil Freudenberg Performance Materials een prettige werkomgeving bieden. Na 30 jaar is het kantoor verhuisd van hun ‘tijdelijke’ onderkomen in Gebouw GE naar Gebouw WE. Sinds april werkt het kantoorpersoneel op de 3e etage die volledig herontwikkeld is en naar wens van Freudenberg volledig met refurbished meubilair is ingericht. De begeleiding bij de verbouwing en verhuizing door IPKW Facility Services is naar volle tevredenheid verlopen. 
Sowieso is het prettig ondernemen op IPKW voor de divisie van Freudenberg. Paul Maas benadrukt: “Naast het feit dat het fijn is ons kantoor dichtbij onze productie te hebben, werken we ook samen met andere corporates en wisselen we ideeën uit, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, samen met andere 24-uurs bedrijven. Dat biedt wel echt de meerwaarde voor ons.”

Film: Al Hajem

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313