EOX Tractor levert bijdrage aan verduurzaming landbouw

De EOX 175 is verkoopklaar, een mijlpaal voor IPKW-er EOX Tractors. De tractor heeft een volledig elektrische aandrijflijn, met wielmotoren. Als range-extender om een volledige dag te kunnen werken is extra batterijcapaciteit of een waterstof brandstofcel beschikbaar. Thomas Hieltjes, commercieel directeur, vertelde ons meer over de nieuwste innovatie, samenwerkingen en toekomstplannen.


Duurzame landbouw

EOX Tractors wil met haar duurzame tractoren bijdragen aan bewustwording van duurzame landbouw. De EOX 175 maakt gebruik van waterstof als energiedrager, waardoor het een emissievrije aandrijving heeft. Daarnaast is er een volledig elektrische variant beschikbaar, afhankelijk van de toepassing. “De tractor is niet alleen ontwikkeld met het oog op duurzame aandrijving, maar ook vanuit het perspectief van duurzame landbouw. Minimalisatie van grondbewerking en het vergroten van opbrengsten staan centraal”, aldus Thomas Hieltjes.

Milieu-impact mobiliteitssector
“Iedereen weet dat we onze uitstoot moeten verminderen om de planeet langer leefbaar te houden. In de mobiliteitssector gaan de innovaties snel en de beschikbaarheid daarvan wordt steeds beter. Voor zware machine zijn de uitdagingen nog groter, maar de uitstoot per machine is ook groter. Wij zien er een grote uitdaging in om daar wel als eerste een goede oplossing voor in de markt te zetten.”

Recyclebare materialen
Naast de duurzame brandstof is ook de productie van de EOX 175 duurzaam. Hieltjes licht toe: “De EOX 175 wordt geproduceerd met materialen zoals staal, dat goed recyclebaar is. We zochten daarnaast ook naar mogelijkheden voor het gebruik van gerecycled kunststof, zoals voor de spatborden.”

Samenwerkingen
Om te werken aan hun innovaties heeft het bedrijf sterke banden met academische instellingen. “De samenwerkingen met de HAN, Saxion, Universiteit Twente, WUR en Aeres hebben geleid tot waardevolle inzichten in energiebehoeften en energiemanagement voor off-road machines”, zegt Thomas Hieltjes. “Een aantal stagiaires en afstudeerders is zelfs bij ons in dienst gekomen.”
Daarnaast gaat EOX Tractors ook samenwerkingen aan binnen de IPKW community. “Door gevestigd te zijn op IPKW zitten we midden tussen de andere innovatieve bedrijven. We hebben korte lijnen met ze. Bovendien geeft dit ons weer toegang tot het netwerk van onze buren. Zo delen we makkelijk kennis uit en komt dit onze producten ten goede”.

Toekomstperspectief en marktuitbreiding
De EOX 175 is inmiddels beschikbaar op de markt. Het bedrijf ziet zichzelf als een voorloper op het gebied van emissievrije aandrijving voor zware off-road machines en verwacht een grote impact te hebben, niet alleen binnen Nederland, maar wereldwijd. Hieltjes: “Met interesse uit diverse landen met een sterke focus op duurzame energie, zoals Canada, de VS, Duitsland, Polen, Scandinavië, Australië en Nieuw-Zeeland, strekt de markt zich uit tot ver buiten de Nederlandse grenzen. Zo kunnen we echt een positieve impact hebben op duurzame landbouw en onze planeet”.

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313