De waterstoftrailer van IPKW’er HyMatters

In de zomer van 2021 ontving HyMatters de Groeiversneller voucher Energie Demonstratie van Connectr. Wat heeft deze voucher HyMatters opgeleverd? Wat is het effect en welke rol heeft Connectr hierin gespeeld? Om hier achter te komen gaan we in gesprek met Dick Breteler, één van de oprichters van HyMatters.

Over HyMatters

HyMatters is 4 jaar geleden opgericht met als doel om duurzame waterstof projecten van de grond te krijgen. Ze bieden het hele traject van concept, ontwerp tot en met realisatie aan. Veel projecten hebben ze al mogen begeleiden maar ze willen nu ook met een eigen ontwikkeld waterstofsysteem de markt op.

“Waterstof zelf is natuurlijk niet nieuw maar wij zijn met HyMatters wel pioniers op de manier hoe waterstof wordt toegepast. We richten ons op lokale productie en lokaal gebruik van waterstof. Hierbij met je denken aan landbouwbedrijven, vastgoed en voertuigen voor de bouw en transport. Voor elke bedrijfssituatie kunnen we een waterstofsysteem ontwerpen en realiseren dat past bij de energie-infrastructuur en energiebehoefte.“

De waterstoftrailer biedt meerdere oplossingen

Overbelasting op het elektriciteitsnet is nu al een probleem en dat zal in de toekomst alleen maar groter worden. Het heeft gevolgen voor het afnemen en toeleveren van elektriciteit. Een middel is netverzwaring door dikkere kabels maar eigenlijk is dat geen oplossing. Het probleem, de onbalans, wordt dan verplaatst naar een ander niveau. Door het teveel aan elektriciteit op te slaan in waterstof, voorkom je overbelasting op het elektriciteitsnet. Daarnaast kan de opgeslagen waterstof op een ander moment weer gebruikt worden. Voor vervoer of in vastgoed bijvoorbeeld. Dit maakt de toepassing duurzaam.

Het probleem van netcongestie wordt steeds groter. Je kunt wachten tot het net verzwaard is, of kiezen om te investering in een innovatieve en duurzame oplossing. HyMatters kan voor dit probleem een oplossing bieden. Het bedrijf heeft hiervoor in de vorm van een waterstoftrailer een prototype ontwikkeld Het systeem kan door middel van een slim algoritme op de juiste momenten overtollige elektriciteit van het net omzetten in waterstof, opslaan en gebruiken.

De Groeiversneller voucher Energie Demonstratie

“Vorig jaar zomer hebben wij De Groeiversneller voucher Energie Demonstratie ontvangen. We waren bezig met de ontwikkeling van een prototype en hadden hulp nodig om stappen te maken naar de markt. Om de stap te maken van techniek naar commercialisatie hebben wij De Groeiversneller aangevraagd.”

De voucher Energie Demonstratie heeft HyMatters geholpen bij de bescherming van IP, ondersteuning in certificering (dat je het mag gebruiken) en bij het realiseren van PR materiaal. Dit laatste ging vooral om het eenvoudig uitleggen van een complexe materie: de werking van de waterstoftrailer.

Sommige projecten zoals certificering en IP zijn nog gaande, maar de voucher heeft het wel mogelijk gemaakt. “We maken nu schaalbare waterstofsystemen voor lokaal gebruik. Het is een blauwdruk dat wij verder kunnen groeien. De voucher heeft ons geholpen om een volgende stap te maken om naar de markt te gaan. We willen het prototype gebruiken om te demonstreren dat dit een oplossing is, en daarmee de markt te pushen.”

Resultaten

“Eind juni zijn de demonstratiedagen, dan gaan we de waterstoftrailer onthullen aan het publiek. Daarmee laten we zien dat we een schaalbaar waterstofsysteem hebben met netondersteuning, productie, opslag en gebruik. Dit is voor ons als bedrijf wel een mijlpaal. –

“De Groeiversneller voucher Energie Demonstratie heeft een grote rol gespeeld in de stap van techniek naar commercialisatie, zodat wij de markt beter kunnen betreden.” – Dick Breteler, mede-oprichter HyMatters.

Wat heeft Connectr voor HyMatters betekend?

HyMatters werkt met veel organisaties samen. Dick Breteler ziet Connectr als een organisatie met veel samenwerkende partijen en ze hebben met veel verschillende partijen contact gehad. Zo was Connectr  voor hen een klankbord voor het aanscherpen van de bedrijfsplannen. Bovendien zit HyMatters in het waterstoflab, een shared facility van Connectr. “We hebben hier veel faciliteiten zoals een testruimte, waar wij gebruik van maken. Zo konden wij als bedrijf een eerste stap zetten.”

“We hebben veel contact met waterstofpartijen en leveranciers. Connectr is een klankbord voor ons, dat heb je als startend bedrijf gewoon nodig.”

Waarom zouden andere bedrijven gebruik moeten maken van De Groeiversneller?

– Startende bedrijven doen veel zaken tegelijkertijd en de voucher helpt daarin. Het opent deuren naar andere contacten en je krijgt begeleiding op maat. Het gaat niet alleen om financiële middelen maar ook om ondersteuning in het proces. Dat helpt om de stap te maken naar de markt.”

“Wij hopen dat de waterstoftrailer laat zien dat lokale productie en lokaal gebruik van waterstof nu al mogelijk is. HyMatters is er klaar voor om voor elke lokale bedrijfssituatie een passend waterstofsysteem te realiseren.  

Op 24 juni werd de waterstoftrailer voor bedrijfsrelaties en potentiële gebruikers onthuld.

Bron: connectr.nu

ander nieuws


© 2024 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313