Zeven keer duurzaamheid in Gelderland: van waterstof-fabriek tot zelfvoorzienend huis van afvalplastic

10-10-2019
Duurzaambedrijfsleven.nl heeft zeven duurzame initiatieven in Gelderland in kaart gebracht:

Arnhems bedrijf presenteert zelfvoorzienend huis van afvalplastic
In februari presenteerde IPKW’er Save Plastics een verplaatsbare woning gemaakt van afvalplastic. De woning met de naam Save Home combineert volgens het bedrijf vier elementen van ‘goed groen wonen’: lokaal en circulair geproduceerd, zelfvoorzienend, comfort en veiligheid en ten slotte mobiliteit.

De energie die de woning nodig heeft, wordt door zonnepanelen op het dak opgewekt. Daarnaast wordt het gebruikte water opgevangen en gerecycled. Tot slot worden de muren van het huis gemaakt van plastic dat lokaal in Arnhem opgehaald wordt.

Lees hier meer.

Gelderse waterstof-fabriek
De provincie Gelderland als koploper in de energietransitie. Met dat doel bundelden tien Gelderse industriebedrijven en onderwijsinstellingen hun krachten. Onder andere netbeheerder Alliander, waterstofproducent Hygear, Veolia, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en netwerkorganisatie Kiemt zetten hun handtekening onder deze intentie-overeenkomst.

De organisaties willen een power-to-power fabriek opzetten op IPKW waar met behulp van een elektrolyser duurzame energie wordt omgezet in groene waterstof.

Lees ook: PitPoint opent waterstoftankstation in Arnhem in 2019

Meer elektrische deelauto’s in Gelderland
De provincie Gelderland wil elektrisch rijden voor iedereen betaalbaar maken. Daarom trekt de provincie geld daarvoor uit. Per auto is een bedrag van € 5.000 beschikbaar. In totaal zit er € 400.000 in de subsidiepot. De subsidie is bedoeld om het verschil tussen de aanschafprijs van een elektrische auto en een auto met een verbrandingsmotor te dekken. De regeling is onder andere bedoeld voor bedrijven die meerdere deelauto’s aanbieden.

Lees hier meer.

Nijmegen aardgasvrij in 2045
Nijmegen telt bijna 80.000 woningen. Een wijkgerichte aanpak moet deze woningen uiterlijk in 2045 aardgasvrij maken. In een aantal wijken ligt de ambitie hoger: Stadsdeel Dukenburg, de wijken Hengstdal, Bottendaal, Hatert en het stationsgebied van Heijendaal moeten uiterlijk al in 2035 aardgasvrij zijn.

Met dit doel zoekt de gemeente de samenwerking op met woningcorporaties, de netbeheerder, warmtebedrijven en bewoners. In de Warmtevisie ‘Nijmegen Aardgasvrij’ presenteerde de gemeente hoe zij deze warmtetransitie wil inrichten.

Lees ook het artikel: De groene hoofdstad van Nederland ligt in Gelderland

Bekijk hier de andere duurzame initiatieven in Gelderland.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

ander nieuws


© 2023 Industriepark Kleefse Waard | KVK 09138313