IPKW > Nieuws > Werkspoorkwartier en Regio Arnhem Nijmegen winnen duurzaamheidsprijs

Werkspoorkwartier en Regio Arnhem Nijmegen winnen duurzaamheidsprijs

Het Utrechtse Werkspoorkwartier is uitgeroepen tot meest duurzame werkplek van Nederland. Tijdens het BT Event in Rijswijk won het de Circular Economy Award. Ook Industriepark Kleefse Waard (IPKW) was genomineerd. In de categorie ‘beste circulaire regio’ won de Regio Arnhem Nijmegen.

IPKW werd samen met bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier genomineerd uit een long list van in totaal 21 werklocaties. De uiteindelijke winnaar werd voor 50% bepaald door de vakjury en voor 50% door een online publieksstemming.

Voorlopers
Werklocaties zijn beoordeeld op hun omgang met circulaire materialen, energiezuinig werken, gezondheid en het inrichten van de eigen organisatie. Ook shared facilities en biodiversiteit spelen bijvoorbeeld een rol. Het doel van de prijs is het belonen van werklocaties en regio’s die hun circulaire ambities het beste uitvoeren en daar nadrukkelijk ook de samenleving bij betrekken, inclusief het bedrijfsleven. “Deze partijen zijn echt de voorlopers op het gebied van de circulaire economie in de fysieke leefomgeving.”

“Industriepark Kleefse Waard heeft een grote ambitie die op veel vlakken al in praktijk is gebracht”, aldus de jury over de nominatie van IPKW. “Het ontwerp zit technisch goed in elkaar en er wordt echt gebiedsgericht gedacht en gewerkt. Circulariteit zit ‘m bovendien niet alleen in (hergebruik van) materialen en gebouwen, maar ook in de economie zelf. De Kleefse Waard is een circulair economisch cluster.”

Circulaire regio
Naast een prijs voor circulaire werklocaties, werd er ook een circulaire regio aangewezen. Regio Arnhem Nijmegen sleepte deze prijs in de wacht, waarmee de focus op duurzaamheid in Arnhem en omstreken nog maar eens extra wordt onderstreept. Het juryrapport over Regio Arnhem Nijmegen: “Deze regio profileert zich als living lab en laat concrete plannen en resultaten zien. Verduurzaming lijkt hier in het DNA te zitten.”

Sinds 2005 roept BT jaarlijks het beste bedrijventerrein van Nederland uit, een titel die IPKW al eens in de wacht sleepte. Dit jaar organiseerde het voor de tweede keer – in samenwerking met ABN AMRO –de Circular Economy Awards. Vorig jaar won het Eindhovense Plug-In-City. In 2015 won ontwikkelaar Schipper Bosch met IPKW de Gouden Piramide, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.