IPKW > Nieuws > verslag Coatings Innovatiedag ‘Inspiratie opdoen en nieuwe verbindingen leggen’

verslag Coatings Innovatiedag ‘Inspiratie opdoen en nieuwe verbindingen leggen’

Op 11 april 2017 is de derde Coatings Innovatiedag van de VVVF en NVVT georganiseerd. Tijdens het evenement, met het thema ‘Inspire & Connect’, kregen de deelnemers presentaties voorgeschoteld, maar ze konden nieuwe innovaties ook ervaren. Er stonden namelijk tal van activiteiten op het programma, zoals het CoatingsLab, virtual reality spuiten en een bezoek aan modelwoningen. Zo’n 120 deelnemers waren naar Industriepark Kleefse Waard (IPKW) gekomen voor dit interactieve evenement van de NVVT en VVVF.

“Innovatie niet afdwingen”
De dag zat boordevol nieuwe informatie. Zoals de dagvoorzitter en directeur van de VVVF Jaitske Feenstra al benadrukte: innovaties kan je niet afdwingen. Het doel van het evenement was om de leden waardevolle kennis mee te geven om zo hun innovatietrajecten een impuls te geven.

Hierna was als eerste het woord aan de voorzitter van de Bond van Materialenkennis, Guido Verhoeven. Hij lichte allerlei innovaties op het gebied van materialen zelf toe. Dit bleek een mooie brug te zijn naar de volgende spreker: Bert Kattenbroek van Accsys Technologies. Deze IPKW bewoner verduurzaamd hout door middel van een op azijn gebaseerde houtmodificatietechnologie. De volgende spreker, Daniel Vlasveld van Promolding sprak over de functionaliteiten en innovaties in polymeren in de kunststofindustrie. In de middag was er ook nog plaats voor een tien korte pitches over innovatieve onderzoeken en vindingen voor de verf-, inkt, lijm- en kitindustrie. Elke pitcher kreeg beperkt de tijd waarna de pitch afgesloten werd met een enthousiast vragenvuur.

Trendwatcher
Naast deze serie sprekers uit de coating- en materialenindustrie was er ook een podium gereserveerd voor trendwatcher Richard van Hooijdonk. Hij sprak onder andere over het ‘internet of things’, smart cities en de recent geplaatste chip in zijn arm.Ook schetste hij de mogelijkheden van de toekomst en pleitte hij voor ‘disruptive management’ en een systeem waar jongeren naast de ‘grijze garde’ in de directie te zetten om aangehaakt te blijven op de digitale ontwikkelingen.

Inspiratie en kennis opdoen op IPKW
Naast de plenaire waren er nog tal van mogelijkheden om kennis op te doen. Op de Coatings Innovatiedag stonden twintig informatiestands met mobiele laboratorium opstellingen, virtual reality verfsimulaties en testopstellingen. Maar naast dit plein trokken de bezoekers ook het terrein op. Zo werd er een rondleiding georganiseerd naar TÜV Rheinland en waren er twee rondleidingen naar het proefveld op IPKW. Op dit proefveld zijn een aantal demowoningen gevestigd waarin verschillende nieuwe technieken en materialen te bestuderen zijn.

De dag werd afgesloten met een borrel. De grote hoeveelheid informatie en kennis in combinatie met een interactief programma maakte dat de derde Coatings- en Innovatiedag een groot succes was op IPKW.

Bron: VVVF