IPKW > Nieuws > Van het allerberoerdste kunststofafval bouwt Save Plastics een heuse woning

Van het allerberoerdste kunststofafval bouwt Save Plastics een heuse woning

Een mobiele woning van zoveel mogelijk gerecycled plastic, dat lokaal is ingezameld. Die verrijst vanaf volgende week op het dakterras van het Arnhemse Rozetgebouw. Uiteindelijk gaat de initiatiefnemer van IPKW’er Save Plastics er zelf in wonen met zijn gezin.

De woning wordt tot ongeveer kniehoogte opgebouwd op het dak van het kunstgebouw in het centrum van Arnhem. Dat gebeurt als donderdeel van de manifestatie Arnhem Plasticvrij? die twee maanden loopt. Bezoekers kunnen door de contouren van het pand lopen en aan de hand van opengewerkte doorsneden zien hoe de wanden zijn opgebouwd, hoe ze zijn geïsoleerd en wat voor andere details er zijn ontwikkeld. Met een virtual reality bril op kunnen ze zich levensecht een beeld vormen hoe het is om te leven in de 90 vierkante meter grote plastic woning. Uiteindelijk wordt alles verplaatst en elders in Arnhem opgebouwd. Daar natrekken Bram Peters erin met vrouw en twee puberzonen.

De sandwichwanden met kunststof geveldelen buiten en circulair isolatiemateriaal binnenin komen uit de fabriek van Save Plastics. Dat bedrijf is 30 jaar terug opgezet door de vader van Peters en opereerde tot een paar jaar terug terug onder de naam Gampet Plastics. Vanaf de oprichting leverde het planken, steigerdelen, bermpaaltjes, oplangers en andere bouwproducten van plastic afval.

Wij gebruiken het ‘pain in the ass’ materiaal

Anders dan bekende partijen als Lanckhorst en Wavin richt Save Plastics zich volgens Peters junior vanaf het begin op een gemengde afvalstroom. Waar de grote kunststof giganten zich richtten op zogeheten monostromen van vooral polypropyleen die vrijkomen bij bij industriele processen , nam Save Plastics genoegen met mengstromen. Daar zit veel vervuild hardplastic tussen maar ook het veel zachtere polyethyleen waarvan bijvoorbeeld plastic zakjes worden gemaakt. Peters: onze mengmachines en extruders zijn zo ingeregeld dat ze uit de voeten kunnen met dit ‘pain in the ass’ materiaal. Zonder ons zou het in de verbrandingsovens belanden, maar wij verwerken er jaarlijks zo’n 50.000 ton van en maken er weer hoogwaardige producten van.”

Lange tijd vond men de materialen van Save Plastics volgens Peters wat lelijker dan die van de concurrenten die werken met een veel homogenere en hoogwaardiger uitgangsmateriaal. “Dat beeld lijkt nu te kantelen. Ons materiaal heeft minder die typische plastic uitstraling. Terwijl we dus een grotere bijdrage leveren aan het tegengaan van het wereldwijde plasticprobleem en de plasticsoup. Niet voor niets zijn onze milieuprestaties, uitgedrukt in de MKI score, veel beter dan die van de grote concurrenten. We voegen alleen een UV-beschermer toe, maar verder doen we heel weinig met de grondstoffen.“

Combi-palen die Save Plastics al decennia levert aan waterbouw-aannemers.

Compleet autarkisch

Na dertig jaar leveren aan vooral de gww-sector komt er dus nu een woning opgetrokken uit zoveel mogelijk gerecycled plastic. Peters gaat zelf met zijn gezin in het eerste exemplaar wonen. Zijn eigen huis staat net te koop op Funda en hij is naarstig op zoek naar een stuk grond in Arnhem. Hoog zijn de eisen niet, want hij hoeft geen aansluiting op het stroom- of gasnet en denkt vanwege een septic tank ook zonder het riool te kunnen. Aan een drinkwaterleiding ontkomt hij waarschijnlijk niet, maar verder is de woning zoveel mogelijk autarkisch. De gevel heeft een Rc-waarde van 9, een warmteterugwininstallatie, een warmwatervat, een thuisbatterij van Tesla en een heel arsenaal aan zonnepanelen op het dak moeten dat mogelijk maken. Peters gaat er vanuit dat hij zonder warmtepomp toekan, maar dat wordt nu door een ingenieursbureau nagerekend.

Het Save Home werkt met modules van 30 vierkante meter, met een hellend dak dat over 7,5 meter afloopt van 4,00 naar 2,30 meter. Peters’ woning krijg drie van die modules, maar het is ook mogelijk er meer of minder te gebruiken. Het is een compleet modulair systeem, de indelingsvrijheid is groot. En ze kunnen gemakkelijk worden gekoppeld of ontkoppeld. De draagconstructie bestaat uit plastic balken en kolommen maar uit een stalen frame. Dat is noodzakelijk om te voldoen aan het Bouwbesluit en maakt ook de demontage en herplaatsing makkelijker. De constructie is erop gedimensioneerd dat het Save Home tijdens zijn leven vijf keer van plaats kan veranderen. Het stalen frame valt onzichtbaar weg achter de 30 centimeter dikke sandwichwanden en – vloeren.

Circulair en comfortabel zijn de onwrikbare uitgangspunten

De precieze afwerking aan de binnenkant staat volgens Peters nog niet vast en kan van alles zijn: van gips en leemstuc tot en met een materiaal van gerecyclede jassen. Als het maar circulair is en comfortabel. Dat zijn volgens Peters de twee onwrikbare uitgangspunten. “Met 90 vierkante meter wordt het voor ons gezin met twee puberzonen best een beetje proppen. Wat ruimte betreft zijn onze eisen bescheiden. Maar aan comfort doen we geen concessies. Het is een woning die van alle gemakken wordt voorzien. Van die tientallen zonnepanelen op het dak zullen we bijvoorbeeld onze twee elektrische auto’s opladen. ’s Zomers kunnen we zo de overproductie kwijt die wij niet aan het net kunnen terugleveren omdat we daar niet op zijn aangesloten. ’s Winters vormen de batterijen van de auto’s een welkome aanvulling op de thuisbatterij (van Tesla) in de technische ruimte. Op hele donkere winterse dagen, kan ik mij voorstellen dat mijn vrouw en ik de auto misschien bij ons werk moeten opladen, zodat we thuis s’ avonds over voldoende licht en warmte kunnen beschikken. We zien wel hoe het precies uitpakt. Het is in alle opzichten een reuze spannende exercitie.”

De Arnhemse wethouder Cathelijne Bouwkamp geeft vrijdag 8 februari om 16.00 uur het startsein voor de bouw van het Save Home bij de lancering van de manifestatie Arnhem Plasticvrij?

Bron: cobouw.nl