IPKW > Nieuws > Studenten werken aan slimme en toekomstgerichte projecten op IPKW

Studenten werken aan slimme en toekomstgerichte projecten op IPKW

Samenwerken met studenten van andere opleidingen is een rode draad in het curriculum van de engineeringopleidingen van de HAN. Tijdens het 3e en 4e semester -het hele 2e studiejaar, dus- werken studenten 3 dagen in de week op IPKW aan actuele, toekomstgerichte vraagstukken.

Het zijn niet alleen studenten van de opleidingen engineering- en automotive die daarin samen optrekken. Sommige projecten zijn breder, waardoor ook voor informaticastudenten, studenten van Economie, Management en Recht, studenten uit andere studiejaren en van andere hogescholen een belangrijke rol is weggelegd.

In februari startte voor de engineeringstudenten het 4e semester op IPKW. Waarmee gingen zij aan de slag? Aan welke slimme technologieën werken ze? Hoe brengen zij techniek samen naar een volgend level? Halverwege het semester pikken we er een paar projecten uit en zetten ze in de schijnwerpers.

Skid, installatietechniek van morgen

 

De 1e fase van het Project Skid wordt uitgevoerd door (v.l.n.r.) werktuigbouwkundestudenten Frank Cronenberg, Frank Adriaansen en Casper van Son en elektrotechniekstudenten, Damian Bombeeck (ES), Jari Berends (IPS), Arjan Pater (IPS) en Thieme Bosma (ES).

In ESBE* werken 3 studenten Werktuigbouwkunde, 2 studenten Elektrotechniek met de specialisatie Industrial and Power Systems (IPS) en 2 Elektrotechniekstudenten met de specialisatie Embedded Systems (ES) in het project Skid samen aan de installatietechniek van de woning van morgen.

Installaties worden steeds ingewikkelder en kostbaarder. Daarom worden de eisen die aan de bouw van de installatie worden gesteld hoger en hoger. Omdat Nederland langzaam afscheid gaat nemen van het aardgas, zullen de installaties in veel woningen flink moeten worden aangepast. Hiervoor wordt steeds vaker voor skidbouw (skid is Engels voor slede of glijplank) gekozen. Dit maakt deze vorm van bouwen tot een zeer actueel onderwerp.

Een complexe installatie wordt in een werkplaats compleet samengesteld op een frame of plateau. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepompinstallatie, met warmtewisselaar, leidingen, regelsystemen en alles wat daarbij hoort. Omdat alles op een frame wordt gebouwd, kan de hele installatie in 1 geheel in de nieuwbouw- of renovatiewoning worden geplaatst (gesleed). Het aansluiten in de woning zelf wordt hierdoor eenvoudiger en minder foutgevoelig. Hiervoor zijn dan minder speciaal geschoolde monteurs nodig.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Ordelman & Dijkman Installaties uit Hengelo (Gld) en wordt in volgende semesters door volgende groepen studenten voortgezet. In een volgende fase worden ook studenten van mbo-opleidingen bij het project betrokken.

Smart Grid: slimmer omgaan met het elektriciteitsnet

Eveneens in ESBE werken 3 internationale studenten van de opleiding Electrical and Electronic Engineering opent in een nieuw venster (de Engelstalige opleiding Elektrotechniek) én 2 Nederlandse studenten van de opleiding Elektrotechniek aan een nieuwe Smart Grid Table.

De tafel geeft een hoog-, midden- en laagspanningsnet weer en laat bijvoorbeeld zien welke kant de elektriciteit op stroomt. Wordt er te veel elektriciteit geproduceerd en raakt het net overbelast, dan zie je dat onmiddelijk terug op de demonstratietafel. Op de tafel staan verschillende componenten die op hun beurt het elektriciteitsnet beïnvloeden: Denk aan windturbines, huizen met zonnepanelen, energieopslag, enzovoort.

 

Van links naar rechts Milèna Calvet, Sanni Svärd, Yoann Chappaz (Electrical and Electronic Engineering) en Floris te Lindert en Thijs Meidam (Elektrotechniek).

De studenten hebben de opdracht om de aansturing van de tafel aan te passen, zodat deze sneller de handelingen van de gebruiker kan volgen en de interactie fijner wordt. De opdracht komt van dr. ir. Ballard Asare-Bediako van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek. Hij doet onderzoek doet naar het effect van verschillende componenten op het Grid.

De studenten worden begeleid door Trung Nguyen, eveneens onderzoeker in het team opent in een nieuw venster van het Lectoraat Meet- en Regeltechniek.

Smart Production Cell: massaproductie thermoplastisch composietmateriaal mogelijk maken

In het Mobility Innovation Centre (MIC) op IPKW werken op het Fieldlab Smart Production Centre (SPC) maar liefst 15 studenten uit het 2e, 3e en 4e jaar van de opleidingen Automotive en Engineering, Informatica, Media en Communicatie en Economie, Management en Recht aan de volgende fase van dit ‘Industry 4.0’-project, dat eind 2018 startte. Bij de 2e fase van dit project zijn ook internationale studenten en 2 studenten van Fontys Hogeschool betrokken. In volgende fases zullen ook mbo-studenten van het Graafschap College aansluiten.

In september 2018 startte het Lectoraat HAN Automotive Research het project Refurbishment Hydraulic Press, omdat er een sterke behoefte bestaat naar composiet-producten die in massa geproduceerd kunnen worden. Het eerste doel was toen om bij een hydraulische pers uit 1964 het elektrische en hydraulische systeem te vernieuwen en de aansturing te automatiseren. De pers heeft in het 3e semester een ware metamorfose opent in een nieuw venster ondergaan en is bijna niet meer herkenbaar.

 

v.l.n.r. Amartya Banerjee, Laurence Potter, Mustafa Sahin, Julien van Doorn, Niels de Braak, Gijs Witjes, Dominique Kuijer, Thijs van den Berg en Jurre Gerritsen

Het uiteindelijke doel is aan te tonen dat het produceren van grote series Thermo-Plastische Composietmateriaal (TPC) in de Automotivemarkt mogelijk is. Dit kan alleen door gebruik te maken van vergaand geautomatiseerde (Quality-)processen en aan het internet aangesloten (Internet of Things-)processen. De inbreng vanuit het bedrijfsleven is hierbij essentieel. Ook zij dragen op verschillende manieren hun steentje bij aan het project.

Bron: han.nl