IPKW > Nieuws > Schipper Bosch uitgenodigd in Moskou om bijzondere visie op herontwikkeling cultureel erfgoed toe te lichten

Schipper Bosch uitgenodigd in Moskou om bijzondere visie op herontwikkeling cultureel erfgoed toe te lichten

Bart Schoonderbeek – directeur van Schipper Bosch en eigenaar van Industriepark Kleefse Waard en De Nieuwe Stad in Amersfoort – is uitgenodigd om dit weekend in Moskou te vertellen over ‘Hoe wij het in Nederland doen’. Beleggende ontwikkelaar Schipper Bosch kijkt op een bijzondere en vernieuwende manier naar herontwikkeling van gebieden. Met De Nieuwe Stad als ultiem voorbeeld van hoe je cultureel erfgoed een nieuwe bestemming geeft.

Moskou staat vol historische gebouwen die leeg staan of op de lijst staan om gesloopt te worden. Herontwikkelen van gebouwen is lastig; je moet rekening houden met bestaande omstandigheden. Het is makkelijker om steeds weer nieuwe gebieden te ontwikkelen en de historische gebouwen links te laten liggen.

In Nederland – gedwongen ook door beperkte ruimte – herontwikkelen we steeds vaker oude gebouwen. Schipper Bosch doet dat op een hele bijzondere manier. Vanuit kwaliteit; het bestaande benutten en van daaruit verder kijken. Duurzaam, met oog voor historie en groen en met als doel om mensen te verbinden.

Plekken zonder karakter
Volgens Bart ligt er juist een kans in de herontwikkeling van oud industrieel erfgoed. Slopen is eeuwig zonde. Wanneer je opbouwt vanuit een leeg canvas creëer je plekken zonder karakter, die allemaal op elkaar lijken. Uitwisselbare steden. Je moet anders gaan denken. Hij noemt dat ‘design thinking’. Bart: “We willen werken aan een betere omgeving. Je kunt zelf wel een mooi gebouw maken, maar als je buren dat niet doen heb je alsnog waardeverlies. Focus dus op gebieden en bouw door op het bestaande. Historische industriële plekken hebben al waarde, karakter. Door het bestaande direct te benutten breng je heel snel economie in het gebied op gang.”

De Nieuwe Stad
De Nieuwe Stad in Amersfoort is daar een heel bijzonder voorbeeld van. De voormalige Prodentfabriek vlakbij de historische binnenstad van Amersfoort is getransformeerd tot een vernieuwende en bruisende plek. Het is een stad in het klein waar grote en kleine bedrijven gevestigd zijn met winkels, evenementen, horeca, onderwijs en een sterke gemeenschap. Het gebied is volop in ontwikkeling.

Lezing in Garage Museum of Contemporary Art
Bart gaat dit weekend (3 en 4 november 2018) in Moskou Russische ontwikkelaars, studenten, architecten, politici en andere geïnteresseerden inspireren om op deze vernieuwende manier met hun culturele erfgoed om te gaan. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en het Russische ministerie van Cultuur gaat hij een lezing geven in het befaamde Garage Museum of Contemporary Art in Moskou. De titel van de lezing: The Simple act of not giving up on an ideal world. Ook is hij onderdeel van een discussie over waarom ontwikkelaars zouden moeten investeren in cultureel erfgoed. Het is goedkoper om een gebouw te slopen en wat nieuws neer te zetten en toch zijn er steeds meer investeerders die heil zien in de herontwikkeling van oude gebouwen. Hoe kan dat?

De lezingen zijn onderdeel van de tentoonstelling Reuse, Redevelop and Design. How the Dutch Deal with heritage (gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Meurs & Marinke Steenhuis) die sinds 20 september te zien is in het Russische Art Museum. De Nieuwe Stad in Amersfoort is onderdeel van deze tentoonstelling.