IPKW > Nieuws > Save Plastics maakt werk van plastic afval

Save Plastics maakt werk van plastic afval

Vrijdag 23 maart overhandigt gedeputeerde Michiel Scheffer het Gelderse circulaire estafettestokje aan Bram Peters van Save Plastics, gevestigd op IPKW.

Save Plastics is er helemaal op gericht om afvalplastic voor 100% te hergebruiken. Van het plastic afval maakt het bedrijf producten voor de weg-, water- en natuurbouw. Denk aan kunststof steigers, beschoeiingen en buitenmeubilair.

Naast het op de markt brengen van gerecyclede producten wil Save Plastics ook maatschappelijk betrokken zijn. Niet in theorie maar in praktijk. Het Save Plastics Recycle Systeem (SRS) is daarvan een goed voorbeeld: een gemeente stelt ingezameld plastic ter beschikking en Save Plastics maakt hier beschoeiing of bermverharding van. Zo helpt Save Plastics gemeenten aan een zichtbaar recycleproces voor haar inwoners.

Zwerfafval voor nieuwe brug 
In Arnhem werkt de gemeente al samen met Save Plastic. Kinderwijkteams sparen voor een nieuwe brug in de wijk Malburgen. Niet met geld, maar met zwerfafval. Het plastic afval dat door de kinderen is ingezameld, wordt verwerkt tot palen en planken waarmee de nieuwe brug wordt gebouwd. Het zwerfafval wordt zo ingezet voor producten die de gemeente toch al nodig heeft. Opschaling is eenvoudig en de gemeente Arnhem kan dus legio producten voor de buitenruimte aanschaffen.

Gelderse circulaire estafette
Het duurzame estafettestokje werd in 2014 door de stichting Green Capital Challenge in het leven geroepen. Inmiddels is het estafettestokje 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen. Nu Nijmegen in 2018 European Green Capital  is, willen de provincie en stichting Green Capital Challenges het estafettestokje verder Gelderland in brengen om de mooiste circulaire projecten in de spotlights te zetten. Na Apeldoorn, Brummen, Rheden en Lochem is Arnhem de vijfde gemeente die het stokje overneemt.

Werk maken van afval
Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie. Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan de circulaire economie. Toch is het voor veel anderen nog een zeer abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven om anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of te ondernemen. Samen maken we werk van afval in Gelderland.’

Het Gelders Circulaire Estafettestokje wordt doorgegeven aan bedrijven of gemeenten. Wilt u ook een eigen circulair project of initiatief aandragen? Dat kan via info@greencapitalchallenges.nl. Op de website www.gelderse-circulaire-estafette.nl is alle informatie te vinden, ook over de eerdere ontvangers van het estafettestokje.

Bron: arnhemsekoerier.nl