ipkw > News > ’s werelds eerste offshore windpark zonder overheidssubsidie wordt een feit

’s werelds eerste offshore windpark zonder overheidssubsidie wordt een feit

Het Duitse energiebedrijf EnBW heeft een tender gewonnen voor de realisatie van het offshore ‘He Dreiht’-windpark aan de Duitse kust. Het windpark is ‘s werelds eerste offshore windpark dat zonder overheidssubsidie tot stand komt.

Het windpark krijgt een capaciteit van 900 megawatt en behoort daarmee tot de grootste windparken van Europa, stelt EnBW in een persbericht. He Dreiht wordt naar verwachting in 2025 in gebruik genomen.

Energiewende
Dat offshore windparken zonder subsidie van de overheid gerealiseerd kunnen worden, zegt veel over de potentie van de technologie, stelt EnBW.

Frank Mastiaux, CEO van EnBW, in het persbericht: “Offshore windtechnologie heeft enorme stap genomen op het gebied van efficiëntie en kwaliteit en is dan ook een belangrijke driver voor de Duitse Energiewende.”

Dong Energy
Ook Dong Energy won drie biedingen voor offshore windparken, meldt het energiebedrijf in een persbericht. Het gaat om OWP West (240 megawatt), Borkum Riffgrund West 2 (240 megawatt) en Gode Wind 3 (110 megawatt).

Dong Energy gaat twee van deze windparken, OWP West en Borkum Riffgrund West 2, ook zonder overheidssubsidie realiseren. Samuel Leupold, executive vicepresident en CEO windenergie bij Dong Energy, spreekt van een doorbraak in het kostenconcurrentievermogen van offshore windenergie: “Dit demonstreert het enorme groeipotentieel van offshore windtechnologie.”

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl