IPKW > Nieuws > Rapport: ‘Waterstof onmisbaar om doelen Parijs te halen’

Rapport: ‘Waterstof onmisbaar om doelen Parijs te halen’

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet noordwest-Europa vol inzetten op waterstof. Met de energiedrager kan bijna een derde van de klimaateisen bereikt worden.

Deze conclusie trekt de World Energy Council Nederland in het rapport ‘Hydrogen – industry as catalyst’.

“Het potentieel van waterstof is werkelijk gigantisch. Ons inziens is waterstof de onmisbare schakel om de Europese doelstellingen in 2050 te halen. Om dat te bereiken, moeten we de huidige toepassingen in de industrie versneld gaan opschalen”, stelt Jan Willem Velthuijsen, hoofdauteur van het rapport.

Blauwe waterstof

Dat opschalen moet in eerste instantie gebeuren met blauwe waterstof, waarbij de vrijkomende CO2 wordt afgevangen via carbon capture and storage (CCS). Groene waterstof is nog niet voldoende voorhanden. Volgens het rapport kan het nog ruim tien jaar duren voor er voldoende groene waterstof beschikbaar is om de grijze waterstof te vervangen.

Lagere prijs

Om waterstof effectief in te kunnen zetten, moet de prijs omlaag. Zowel de blauwe als groene variant zijn op dit moment te duur, stelt het rapport. Daar ligt een rol voor de overheid. Volgens het rapport varieert de kostprijs van een kilo groene waterstof op dit moment tussen € 2,84 en € 3,25 per kilo. Grijze waterstof is beschikbaar tegen een kostprijs van € 1,50.

Carbon Capture & Storage

Regeringen moeten bij hun plannen voor waterstof zowel groene als blauwe waterstof meenemen, stellen de onderzoekers. “Hoewel het ultieme doel is om alle waterstof groen te maken, is blauwe waterstof een essentiële stap”, schrijven ze. Voor blauwe waterstof moet wel CCS-infrastructuur worden opgebouwd. Het toepassen van CCS dient volgens het rapport twee doelen: er komt minder CO2 vrij bij de productie en de infrastructuur, die nodig is voor groene waterstof, wordt alvast ontwikkeld. “Onmiddellijke actie is vereist om CCS te organiseren”, concluderen de onderzoekers.

Waterstof in Nederland

In Nederland wordt al op diverse plaatsen geëxperimenteerd met waterstof. De CEO van Gasunie zei eerder in een interview dat hij voor Nederland een rol als toonaangevend waterstofland ziet. Op diverse plaatsen rijden al voertuigen op waterstof. In Rotterdam worden huizen van warmte voorzien Het aardgasnetwerk kan met relatief simpele aanpassingen geschikt gemaakt worden voor waterstof.

Een grote groep bedrijven verenigde zich in 2018 in de Waterstof Coalitie. Zij willen dat Nederland in 2030 drie tot vier gigawatt aan groene waterstof produceert. Bedrijven en overheden uit Noord-Nederland braken in januari in Den Haag een lans voor meer investeringen.

World Energy Council

De World Energy Council is een internationaal platform dat zich bezighoudt met wereldwiijde energievraagstukken. In Nederland zijn grote namen als Tennet, DNV GL, Shell, Nouryon, Rabobank, Port of Rotterdam en PwC verbonden aan het platform.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl