IPKW > Nieuws > Is waterstof het nieuwe aardgas?

Is waterstof het nieuwe aardgas?

We zitten midden in een waterstofhype. In het klimaatakkoord komt het woord waterstof 124 keer voor. Je kunt erop rijden en je kunt er groene energie in opslaan. Misschien is het zelfs een vervanger voor ons aardgas. Hoe duurzaam is waterstof? Hoe krijg je mensen er enthousiast voor? En wat kun je er nog meer mee?

In de uitzending van NPO Focus, De Kennis van Nu gingen ze dieper in op al deze vragen. In de uitzending is er onder andere aandacht voor de waterstofbussen in Delfzijl. Het waterstof waar deze bussen op rijden is een afvalproduct, vrijgekomen bij de productie van chloor.

In Gelderland rijdt ook een waterstofbus, een project van IPKW’er HyMove samen met het HAN Automotive Institute. Op IPKW kan de bus waterstof tanken, geproduceerd door Hygear. Dit jaar wordt het derde openbare waterstoftankstation gerealiseerd op IPKW.

Is waterstof het nieuwe aardgas?

Dat zou best eens kunnen. Het aardgasnetwerk is relatief simpel geschikt te maken voor waterstof, blijkt uit onderzoek van test- en inspectiebedrijf Kiwa. Een interessante optie, omdat het gebruik van aardgas in Nederland langzaam wordt afgebouwd. Waterstof zou op die manier een alternatief kunnen vormen voor aardgas. De Delftse Waterstofstraat onderzoekt de mogelijkheden van hergebruik van het aardgasnetwerk, en ziet waterstof als een veelbelovend alternatief.

Lees hier verder en bekijk de aflevering.