IPKW > Nieuws > HyMove uit Arnhem levert waterstoftechnologie aan Chinese autofabrikant

HyMove uit Arnhem levert waterstoftechnologie aan Chinese autofabrikant

Waterstofspecialist HyMove uit Arnhem gaat voor autofabrikant HPI in China energietechnologie leveren voor de omzetting van waterstof in electriciteit. De systemen komen in ultramoderne bestelauto’s, vrachtauto’s en speciaal ontworpen taxi’s en vuilniswagens.

HPI gaat die waterstofvoertuigen bouwen in een nieuwe fabriek bij de Chinese stad Xuyi. Het gaat om een investering van bijna 400 miljoen euro, zo maken de topmanagers van beide bedrijven vandaag bekend.

Doorbraak
Bij HyMove op IPKW zijn ze ervan overtuigd dat de samenwerking het begin kan worden van een wereldwijde doorbraak in waterstoftechniek. ,,Als alles naar wens verloopt, zal de samenwerking met HPI voor ons in de komende jaren substantiële omzetten opleveren”, benadrukt Theo Hendriks, de hoogste baas van HyMove. ,,Dat heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. Als eerste gaan we ons team in Arnhem versterken met een engineering- en montageafdeling. Die gaat zich richten op de integratie van onze systemen in de voertuigen, die HPI in Xuyi zal produceren. Daarnaast zullen we in nauwe samenwerking met HPI de productielijnen voor de brandstofcelsystemen van de fabriek in China ontwerpen en inrichten.”

20.000 voertuigen
De fabriek is een initiatief van Huai’an Powerful Industry (HPI), de Xuyi Economic Development Council en de Shanshan Group. De regio wil zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe energietechnologie en beschouwt de toepassing van waterstof als een van de speerpunten  Op termijn moet de fabriek jaarlijks zo’n 20.000 voertuigen afleveren.

Hannover Messe
HPI  heeft HyMove vorig jaar benaderd. Na diverse gesprekken en een ontmoeting op de laatste Hannover Messe, waar een waterstofbus van de Poolse bussenbouwer Ursus met het HyMove-systeem bewonderd werd, kreeg de samenwerking langzamerhand gestalte. Hendriks is ervan overtuigd dat de samenwerkingsovereenkomst de basis legt voor een versnelde ontwikkeling van voertuigen op waterstof. ,,Die samenwerking is niet alleen van belang voor de regio Xuyi, HPI en HyMove, maar voor de hele waterstofindustrie wereldwijd. De introductie van waterstofvoertuigen is een onmisbaar element om de doelstellingen te bereiken uit het Akkoord van Parijs, dat gericht is op beperking van de klimaatverandering.’’

Syntus
HyMove werd in 2012 opgericht als vervolg op het HyMove-project, waarmee in de periode 2009 – 2013 in de regio Arnhem praktische ervaring werd opgedaan met het rijden op waterstof. In de afgelopen jaren werd de technologie verder ontwikkeld. Op 17 juni vorig jaar presenteerden HyMove en Syntus  een nieuwe waterstofbus op de Kleefse Waard. Vooral in Duitsland bestaat er veel belangstelling voor dit soort bussen in het openbaar vervoer. In Nederland blijft de ontwikkeling achter.

Bron: gelderlander.nl