IPKW > Nieuws > Gunstig vestigingsklimaat levert Arnhem honderden banen op

Gunstig vestigingsklimaat levert Arnhem honderden banen op

De werkgelegenheid in Arnhem zit flink in de lift. De afgelopen vijf jaar is het aantal banen bij bedrijven in de Gelderse hoofdstad met 2.000 toegenomen. Dat blijkt uit de Provinciale Werkgelegenheidsenquête Gelderland.

,,Natuurlijk speelt de aantrekkende economie een rol, maar we merken ook dat het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven gunstig is. Uit alle delen van de wereld komen ondernemingen graag naar Arnhem toe of ze breiden hun vestiging hier uit”, zegt Economie-wethouder Jan van Dellen.

Jammer

Hij ligt er dan ook niet wakker van dat de afgelopen jaren dertig kleine internationale bedrijven Arnhem hebben verlaten. Daarmee gingen 375 arbeidsplaatsen verloren, op een totaal van 102.000 banen. ,,Natuurlijk is dat jammer, maar wij kunnen daar minimaal invloed op uitoefenen. Het eigenaarschap ligt in buitenlandse handen. Om strategische redenen trekken die bedrijven zich terug uit verschillende landen.”

Andere internationale bedrijven kozen wel voor Arnhem of besloten hier hun activiteiten uit te breiden. Dat blijkt uit de Groeiversneller van Oost NL, een programma dat ondernemers helpt.

Groeien

Zo hebben in 2016 bedrijven uit landen als Nieuw Zeeland, Canada en China zich in Arnhem gevestigd. Een jaar later kozen bedrijven uit opnieuw China maar ook uit het Verenigd Koninkrijk voor Arnhem als vestigingsplaats of ze besloten hier door te groeien. Vorig jaar begroette Van Dellen vijf bedrijven uit opnieuw het Verenigd Koninkrijk, maar ook Noorwegen en Zuid-Afrika.

,,Waarom Arnhem? De gunstige ligging van de stad. In een uur ben je op luchthaven Schiphol. En nog sneller ben je in Duitsland. Bedrijven zijn gevoelig voor dit soort argumenten”, aldus Van Dellen. Maar ook kiezen bedrijven bewust voor Arnhem vanwege de gunstige grond- en huurprijzen. ,,Dat horen wij terug.”

Innovatie

Verder heeft Arnhem volgens Van Dellen een goede naam op het gebied van duurzaamheid en innovatie, dienstverlening en gezondheid. ,,Ziekenhuis Rijnstate is bijvoorbeeld een van de grote groeiers op het gebied van werkgelegenheid, mede omdat het ziekenhuis investeert in nieuwe technologieën.”

Andere, internationaal opererende ondernemingen, die ook steeds meer personeel in dienst nemen, zijn volgens Van Dellen elektriciteitstransporteur TenneT, testbedrijf DEKRA (voorheen Kema) en waterstofspecialist HyGear. ,,TenneT heeft de afgelopen jaren al zo 200 tot 300 werknemers aangetrokken.”

Stagiaires

Ook moderne en schone industrieparken als Kleefse Waard (IPKW) en Arnhems Buiten spelen bij het gunstige vestigingsklimaat een belangrijke rol, aldus Van Dellen. ,,En vergeet niet de aanwezigheid van de Internationale School, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, kunstenopleiding ArtEZ en de groene opleiding Van Hall Larenstein in Velp. Die leveren stagiairs voor de bedrijven.”

Bron: gelderlander.nl