IPKW > Nieuws > Generation-E support voor energy-start-ups

Generation-E support voor energy-start-ups

De tijd vliegt. Ook voor Generation-E. Ons cluster, dat veelbelovende start-ups in de duurzame energie groot maakt, tikt al meer dan een half jaar aan. En er is veel gebeurd sinds de lancering in oktober. We bouwden, scoutten, screenden, inspireerden en financierden. De community groeit snel en de eerste deelnemers zijn een feit.

Er zijn genoeg slimme initiatieven in de energiesector, maar weinig groeien uit tot succesvolle start-ups. Innovaties ontwikkelen in deze markt is namelijk uitdagend. De markt is complex, launching customers zijn moeilijk te vinden, er is een slechte aansluiting tussen pre-seed investering en seed funding en de stap van research naar ondernemerschap blijkt moeilijk te zijn.

Het belang van energie-gerelateerde innovaties is wel groot, daarom zetten wij met Generation-E ons in om deze start-ups te begeleiden naar investor readiness en een succesvolle marktintroductie.

Wij zijn een sterke community van partijen, actief in de energiesector. Dit doen wij vanuit onze thuisbasis op het Industriepark Kleefse Waard. Met de allerbeste faciliteiten om doelgericht te werken naar: een pilot, betalende klanten en vervolgfinanciering. Voor start-ups is er een investering per start-up van minimaal € 200.000 beschikbaar, naast achttien maanden intensieve begeleiding volgens het bewezen model van InnoEnergy.

Dit bieden wij aan startende ondernemers die geloven in hun idee, in zichzelf en in een wereld die vrij is van fossiele brandstoffen.

Eerste opbrengsten
Een half jaar later hebben we bijna 170 startups gescout en gescreend, en met een kleine 30 van hen onderzochten we welke support nodig is. Ook financierden we de eerste start-ups en bouwden we een community. Bovendien is het fundament van het cluster versterkt met nieuwe partners. Wat de teller brengt op acht founders en tien kennispartners!

De meest recente partijen die zijn aangehaakt zijn Venntiv (subsidiebureau) en Deloitte (accountancy).

Tot slot hielden we verschillende bijeenkomsten: de kick-off in oktober, een erg geslaagde matchmaking in december, een praktische lunchmeeting rondom de juridische aspecten bij samenwerking in maart en een event over investor readiness in april.

De toekomst
De komende tijd gaan we nog meer start-ups ondersteunen en verbinden aan de community, zodat zij ook uitgroeien tot succesvolle bedrijven. Ook bouwen we verder aan het programma, waarin een start-up achttien maanden begeleiding krijgt en kan toewerken naar vervolgfinanciering.
Wij doen dit niet alleen, maar in samenwerking met een sterke en complementaire groep partners. Zij bieden kennis, inzicht en denken mee met de start-ups.

Wil jij graag kennismaken met Generation-E? Kom dan langs op één van de vele evenementen die we organiseren.

Meer informatie is te vinden op generation-e.nl of te verkrijgen bij Lennard Nellestein (lennard@generation-e.nl) of Maarten de Vries (maarten@generation-e.nl)

Bron: Erik Meiberg programmamanager Generation-E en generation-e.nl